Nastavnici zahtevaju nove mere protiv nasilja: Kazne će se kretati do 8 godina! Da li će prosvetni radnici dobiti isti status kao advokati?

"U pitanju su kazne od tri, pet, osam godina, u zavisnosti od vrste napada i posledica koje je napad ostavio"

Profimedia

U protekle dve godiine u školama u Srbiji prijavljeno je više od 1.500 slučajeva nasilja. Jedan od zahteva prosvetnih radnika jeste promena Krivičnog zakona kada je reč o bezbednosti, a Ministarstvo prosvete najavilo je da bi se do kraja godine status nastavnika mogao izjednačiti sa statusom advokata.

- Pitanje nasilja ne može se rešiti samo kaznenim merama. Mi moramo mnogo da radimo na popravljanju opšte slike škole, jer su događaji koji su se događali od Trstenika do Bačke Palanke, Novog Beograda u proteklom periodu pokazali samo kako je slika u društvu vezana za prosvetu neadekvatna - rekla je Mirjana Gašić iz Unije prosvetnih radnika.

Kurir Televizija 

Ukoliko se u praksi status prosvetara izjednači sa onim koji imaju advokati - to bi značilo da bi ako na primer neko nastavniku nanese teške telesne povrede, mogao bi da dobije veću zatvorsku kaznu nego u slučaju da je napadnuta osoba koja ne obavlja posao od javnog značaja.

Advokat Nemanja Todorović objasnio je za Kurir televiziju kakve kazne bi očekivale one koji u ovom slučaju prekrše zakon:

- U pitanju su kazne od tri, pet, osam godina, u zavisnosti od vrste napada, zatim posledice koje su izašle iz takvog napada, da li je to laka telesna povreda, teška telesna povreda... 

This browser does not support the video element.

Da li će prosvetari dobiti isti status kao advokati?  Kurir televizija

Prenošenje znanja deci poziv je koji je decenijama unazad bio cenjen, a uloga nastavnika nije samo da 45 minuta održi čaš, već da pruži deci psihološku, motivacionu potporu.

Podsetimo, prosvetari su nedeljama unazad širom zemlje štrajkovali. Osim zahteva o promeni Krivičnog zakona, insistiraju i na povećanju plate. Vlada je najavila da će do kraja godine zarada nastavnika biti povećana za 12 odsto.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

Stručnjaci o paraleli koju je Đilas izneo oko plata prosvetnih radnika  Kurir televizija