"SRBIJA ĆE POSTATI KIČMA ZAPADNE EVROPE" Ministar Vesić pred kamerama Kurira o poseti Erdogana: Srbija će prugom biti povezana sa Bliskim istokom

"Nastavićemo razgovore sa turskim ministrom, a ja sam ga pozvao na otvaranje brze pruge od Novog Sada do Subotice"

Kurir Televizija

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u zvaničnoj je poseti Srbiji. Predsednik Vučić kaže da ima poverenje u svog turskog kolegu i da veruje u njegovo nastojanje da se osigura mir.

U emisiji "Usijanje" na ovu temu govorili su Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, Marko Lakić, novinar dnevnog lista "Politika", Miodrag Kapor, stručnjak za energetsku politiku, zajedno sa urednicomi voditeljkom emisije, Silvijom Slamnig.

Kurir Televizija 

Vesić je prvo istakao rapidno razviće železničkog saobraćaja putem brzih pruga, a naglasio je i da će kada svi zacrtani projekti  budu bili realizovani Srbija postati "kičma železničkog saobraćaja zapadne Evrope".

- Nastavićemo razgovore sa turskim ministrom, a ja sam ga pozvao na otvaranje brze pruge od Novog Sada do Subotice, kada će imati priliku da priča i sa ministrom Mađarske. Imamo plan da se ova pruga nastavi do Budimpešte, a nastavljamo i sa izgradnjom brze pruge do Niša. Dogovorena je izgradnja i brze pruge od Brestovca do Skoplja - istakao je ministar Vesić.

Vesić je rekao i da je turski ministar veoma zainteresovan da svoje pruge produži do Srbije, što bi onda Srbiju eventualno povezivalo sa Bliskim istokom. Dogovoreno je da se stvori deklaracija Mađarske, Srbije, Bugarske i Turske kako bi zajednički izgradili deonicu brze pruge.

Kurir Televizija 

Lakić je na početku istakao da je fasciniran novitetima u infrastrukturi koje je izneo ministar Vesić, a onda je rekao:

- Mi smo suštinski jedna kultura. Ako ste gladni u Turskoj, pričajte srpski i nećete ostati gladni. Oni su jedna velika zemlja, od njih možemo dosta da naučimo a vidim da su oni dosta raspoloženi da nam u tome pomognu.

Kapor je istakao da bi gas iz Azerbejdžana u slučaju saradnje sa Turskom mnogo lakše došao do Srbije, pa bi se u tom smislu naša država oslobodila toga da se ovim bitnim sredstvom snabdevamo iz samo jednog pravca, a onda je rekao:

This browser does not support the video element.

Ministar Vesić pred kamerama Kurira otkrio značaj posete Erdogana Beogradu  Kurir televizija

Erdogan je istakao da trenutne odnose Turske i Srbije smatra za "zlatno doba", a o tome kako to doba treba iskoristiti govorio je Vesić:

- Dolazak 180 turskih kompanija znači da oni vide Srbiju kao potencijalno tržište. Oni lako investiraju u Srbiju, a jedna od kompanija i radi na delu saobraćajnice od Beograda do Sarajeva. Turske kompanije su se nastanile u najsiromašnijim delovima Srbije, gde je veoma važno da postoji neka fabrika kako bi ljudi imali gde da rade.

Aleksandar Vučić je najavio i da će se uskoro do Turske putovati koristeći samo ličnu kartu, što će biti veoma značajno za saradnju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

Značaj posete predsednika Erdogana   Kurir televizija