SAMURAJI "ZAUZELI" VUKOV DOM KULTURE: Otvoren prvi Samurajski festival u Loznici

"Hteli smo da pokažemo i približimo japansku kulturu, specijalno japansku samurajsku kulturu koja je, generalno, jako važna i za Japan i ostatak sveta"

Kurir.rs/T. Ilić

Na sceni Vukovog doma kulture bili su mnogi poznati pevači, glumci, pijanisti, nastupali folklorni ansambli, a večeras su je prvi put u istoriji ‘’zauzeli’’ pravi pravcati samuraji. Ovo zdanje bilo je domaćin Samurajske večeri na kojoj su predstavljeni samurajska kultura i borilačke veštine i tako večeras otvoren dvodnevni Samurajski festival, prvi u Loznici i Srbiji.

Publika je videla samuraje i majstore borilačkih veština iz Japana, SAD, Italije, Španije, Rusije, Severne Makedonije, Beograda kao i članove trenutno jedinog samurajskog kluba u Srbiji, Daišin dođo iz Loznice koji ima oko 60 članova. Oni su pokazali kako izgledaju aiki budo, kobudo, karate do i druge borilačke veštine, a majstor iz Japana demonstrirao je upotrebu čuvenog samurajskog mača –katane.

Prema rečima Lozničanina Mladena Burazerovića, prvog srpskog samuraja i organizatora manifestacije, ideja je da se građanima približi samurajska kultura i predstave samurajske borilačke veštine koje su bogato istorijsko nasleđe drevnog Japana.

- Hteli smo da pokažemo i približimo japansku kulturu, specijalno japansku samurajsku kulturu koja je, generalno, jako važna i za Japan i ostatak sveta pošto se dosta drugih kultura oslanja na njihovu, a dobar deo biznis sveta počiva na konceptima japanskog samurajskog učenja. Osim promocije japanske kulture radimo i na uspostavljanju bilateralnih odnosa Loznice i Japana. U pregovorima smo sa Ministarstvom sporta da se samurajske veštine prepoznaju kao posebna grana sporta kako bismo dobili potpunu autonomiju i u budućnosti možda neka budžetska sredstva neophodna za dalji razvoj. Sutra je drugi dan festivala, počinje od 11 sati u Omladinskom parku na Lagatoru, biće održan seminar japanskih samurajskih borilačkih veština, radionica kaligrafije i takmičenje za decu zabavnog karaktera gde će moći da odmere snage na zanimljiv način, bez razvoja rivalstva, a sudije će im biti Japanci - kazao je Burazerović posle završene večeri.

Samuraje i ostale goste pozdravio je gradski menadžer Dejan Stalović je poželeo da ovaj festival zaživi i dodatno promoviše Loznicu i sve njene sportske, kulturne i turističke sadržaje. U Gradskoj upravi danas je organizovan i prijem za delegaciju japanskih samuraja koji su upoznati sa time koliko Loznica ulaže u sport i da je ovaj festival ‘’uvertira da se zbliže dve kulture i razmene stečena iskustva, ostvare nove veze sa Loznicom kao centrom regije u ovom delu zapadne Srbije’’.

Samuraji su bili plemićki ratnici feudalnog Japana, poznati po izuzetnoj hrabrosti, a sa sobom su nosili strogi kodeks časti poznat kao bušido – ‘’put ratnika’’. Inače, sama reč ‘’samuraj“ znači ‘’onaj koji služi u ime časti’’.

Kurir.rs/T. Ilić