NEZABELEŽEN SLUČAJ ŠPIJUNAŽE, PREVARANT ŠOKIRAO ITALIJU: Na udaru i Đorđa Meloni zajedno sa sestrom! Premijerka se odmah oglasila (FOTO)

EPA Riccardo Antimiani

Italijanski bankar Vinćenzo Kovielo (52) preko noći je postao osoba čije se ime najviše spominje u Italiji i to zbog činjenice da je godinama neovlašćeno pristupao bankovnim računima brojnih političara i drugih poznatih ličnosti u Italiji.

Prema pisanju italijanskih medija, Kovielo je imao pristup osetljivim podacima preko 3.500 klijenata širom Italije, a njihove račune je nadgledao više od dve godine. Kako se navodi, na meti njegovih špijunskih aktivnosti bili su između ostalog i premijerka Italije Đorđa Meloni, njena sestra Arijana, ministri u vladi, ali i tužioci, novinari i vojni zvaničnici.

"Tužilaštvo je konstatovalo da je Kovielo u periodu od 21. februara 2022. do 24. aprila 2024. godine izvršio 6.637 neovlaštenih pristupa podacima 3.572 klijenta koji se nalaze u 679 poslovnica bankarske grupacije za koju je radio", navodi se u istrazi.

Kovielo je uhapšen, a policija je izvršila i pretres njegovog stana te su zaplenili tablete, mobilne telefone, hard diskove i brojne druge uređaje.

Ovaj slučaj komentarisala je i sama Meloni koja je odlučila da se našali te je na društvenim mrežama objavila fotografiju sa sestrom uz novinske naslove vezane za ovaj slučaj te je ostavila komentar.

"Daj nam naš dnevni bankarski izveštaj", rekla je Meloni.

Ceo slučaj u tužilaštvu komentarisao je i sam Kovielo koji je rekao kako je računima poznatih ličnosti u Italiji pristupa iz čiste radoznalosti. Takođe, naveo je kako nije reč o bilo kakvom vidu organizovanog kriminala i špijunaže već da je u celom slučaju delovao sam.

Kurir.rs/Klix/Preneo: D. P.