UMRLI SU DRŽEĆI SE ZA RUKE U UNIŠTENOM AUTU! Jezivi detalji nesreće u kojoj je poginulo četvoro mladih - Pokušao je da spase Branku, ali je olupina POTONULA

Facebook/Federalna.ba

Čista snaga volje. Tako pričaju meštani o činu M. B. (22), koji je nakon stravične nesreće u noći na četvrtak u mestu Dobrinje kraj Visokog otišao da potraži pomoć za prijatelje koji su završili u reci Bosni.

Kako pričaju meštani, nakon što je auto sleteo sa puta i survao se niz padinu prema reci Borsni, on je u jednom trenutku ispao sa zadnjeg sedišta kroz prozor. To mu je spasilo život. Poginuli su njegovi prijatelji Branka Dusper i Armin Puščulović iz Kiseljaka te Amina Kardaš i Sarah Savić iz Visokog.

Hodao do kuća 

Čim se osvestio, krenuo je po pomoć. To je bilo u sredu oko 22 sata. S obzirom na to da na tom delu kuće nisu blizu, samo je nastavio da hoda. Uspeo je da se dokopa ljudi tri i po sata nakon saobraćajne nesreće, i to dva kilometra dalje u mestu Buzić Mahala. Policija je potvrdila kako su prvi poziv o tragediji dobili u četvrtak oko 1.30 sati.

- U mestu Buzić Mahala pronađen je muškarac iz Visokog, koji je imao vidne telesne povrede i s kojim je bilo teško ostvariti komunikaciju. Prevezen je u Kantonalnu bolnicu Zenica - piše MUP Zeničko-dobojskog kantona.

Dva sata posle nazvali su ih iz bolnice i rekli kako je mladić rekao da je bio s još troje prijatelja i kako su u Dobrinju sleteli u reku Bosnu. Policijske patrole, Hitna pomoć i vatrogasci odjurili su i uspjeli pronaći tragove sletanja. U mraku su otkrili auto u reci i u njemu četiri tela, jedno više nego što je teško povređeni 22-godišnjak prijavio. Njemu se stanje pogoršalo te su ga prebacili u Kliniku urgentne medicine u Sarajevu.

- Niko ne zna kako je uspeo da dođe do ljudi. Navodno je rekao da su sleteli, ali se onesvestio. Ne dao Bog to nikome - rekao je autoprevoznik Tarik Dizdar, koji je učestvovao u akciji vađenja automobila iz rijeke.

Iako je i ranije učestvovao u akcijama izvlačenja stradalih, susret s unesrećenim ga je jako uznemirio. U glasu su mu se smenjivali tuga, ljutnja i očaj.

Facebook 

- Pretpostavljam da je Armin pokušavao spasiti Branku. Oni su bili napred. Nije je uspeo izvući pa su ih tako našli kako se drže za ruke - priča Dizdar i dodaje kako su stradali bili vezani u automobilu.

- Na tome mestu, gde su oni sleteli, vadio sam barem deset ljudi. Taj zavoj je opasan. I mi lokalci se znamo zamisliti pa projurimo jače nego što treba, a kamoli oni koji ne znaju šta im sledi. Oni su samo projurili pravo, sleteli s puta i upali u reku. To je velika tragedija i katastrofa - kaže Dizdar i dodaje kako su ga mnogi zvali da mu plate što je odradio posao. Odbio je sve iako od tog posla prehranjuje porodicu i malu decu.

- Ne želim da se išta plati. Njima, nek' im je Bog na pomoći i laka zemlja - rekao je na kraju Dizdar.

Policija je potvrdila da su obavili obdukciju stradalih.

- Službenici Sektora kriminalističke policije nastavljaju s poduzimanjem svih potrebnih mera i radnji na dokumentiranju ove saobraćajne nezgode - napisali su iz MUP-a i dodali kako na svemu sarađuju s lokalnim tužiteljstvom.

Dan žalosti

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić će zbog tragedije proglasiti Dan žalosti.

- To će verojatno biti dan kada će tragično stradalim u saobraćajnoj nesreći biti klanjana dženaza i obavljen ukop. Sve vreme smo u koordinaciji i sa Civilnom zaštitom i sa MUP-om - kazao je Ganić.

Nažalost, ovo nije jedina takva nesreća u okolici Visokog. Kako su pisali vatrogasci iz stanice u Visokom, nekoliko kilometara dalje od ove nezgode, u mestu Muhašinovići, 22. februara su autom u reku Bosnu sletjela tri mladića.

- S kolegama iz Policijske stanice Visoko iz reke smo izvadili tri mlade osobe žive, koje su prevezene odmah vozilom Hitne medicinske pomoći Visoko na ukazivanje pomoći - napisali su na svojoj Facebook stranici pripadnici Vatrogasne brigade iz Visokog.

(Kurir.rs/24sata/Preneo: Đ. M.)