OSVETA IZRAELA IRANU SAMO ŠTO NIJE POČELA: Zavladala velika panika, u toku je hitna akcija!

Izrael i SAD danima pregovaraju o planu osvete Iranu

Shutterstock, EPA/Stephani Spindel

Iranska vlada je izuzetno nervozna pa je uključena u hitne diplomatske napore s državama Bliskog istoka kako bi procenila mogu li smanjiti razmere izraelskog odgovora na iranski raketni napad ranije ovog meseca, a ako to ne uspe, kako mogu da zaštite Teheran, rekli su izvori upoznati s događajima za CNN.

Iranska anksioznost proizlazi iz neizvesnosti hoće li SAD uspeti da uvere Izrael da ne napadne iranska nuklearna postrojenja i naftne objekte, kao i zbog činjenice da je njihova najvažnija proxy milicija u regiji Hezbolah značajno oslabljena izraelskim vojnim operacijama poslednjih sedmica, navode izvori.

SAD se savetuju s Izraelom o tome kako da isplaniraju odgovor na iranski napad 1. oktobra, a američki zvaničnici jasno su dali do znanja da ne žele da Izrael cilja iranska nuklearna postrojenja ili naftna polja.

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je u sredu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, prvi put nakon gotovo dva meseca, rekavši mu da izraelska odmazda treba da bude proporcionalna.

Američki saveznici iz Zaliva, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Katar, takođe su izrazili zabrinutost SAD-u zbog mogućeg napada na iranska naftna postrojenja, što bi moglo imati negativne ekonomske i ekološke posledice za celu regiju, rekao je arapski diplomata za CNN.

Bajdenova administracija duboko je zabrinuta da bi kontinuirani napadi između Irana i Izraela, koji su započeli ranije ove godine nakon što je Izrael napao zgradu za koju Iran tvrdi da je njihovo konzularno sedište u Damasku, mogli da prerastu u veliki regionalni rat u koji bi i SAD mogle da budu uvučene.

Veliki deo strahova odnosi se na to da uiecaj SAD na Izrael izgleda slabi poslednjih godina. Slično kao i u svojim operacijama u Gazi, Izrael sve više ignoriše pozive SAD na suzdržanost u Libanu, gde je izraelska intenzivna vazdušna kampanja i kopnena ofanziva ubila više od 1400 ljudi od kraja prošlog meseca.

Izrael se takođe nije savetovao s SAD pre nego što je prošlog meseca izveo masivan napad koji je uništio hiljade pejdžera i radiostanica koje su koristili operativci Hezbolaha, niti pre atentata na šefa Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha u Bejrutu, čime su prekinuli delikatni predlog primirja koji su SAD i Francuska predložili manje od 48 sati ranije.

Izraelski bezbednosni kabinet još uvek nije doneo odluku o tome kako će postupiti, rekao je izraelski zvaničnik za CNN u petak. I dok se razlika između američkih i izraelskih stavova smanjuje, možda neće tako i ostati, rekao je američki zvaničnik.

- Ne možemo zapravo da znamo da li su glasali ili ne - rekao je visoki zvaničnik administracije govoreći o raspravama izraelskog kabineta, izražavajući sumnju u stepen transparentnosti o tome šta Izrael deli s SAD. Zvaničnik je sugerisao da ne mogu "previše da veruju u kalkulacije" izraelske vlade.

AP 

Do prošle sedmice Izrael nije dao nikakva jamstva da neće ciljati iranska nuklearna postrojenja, izvestio je CNN.

Izrael decenijama planira napade na iranske nuklearne kapacitete, a pre samo dve godine simulirali su napad tokom vojne vežbe. Takođe se sumnja da je Izrael izveo atentate na iranske nuklearne naučnike poslednjih godina, a iranska nuklearna postrojenja bila su pod stalnim kibernetičkim napadima, verovatno iz Izraela, najpoznatiji je virus Stuxnet, koji je uspeo da prodre u iransko postrojenje u Natancu.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant uputio je snažno upozorenje Iranu u vezi s izraelskim odgovorom u sredu.

- Naš udarac biće snažan, precizan i iznad svega iznenađujući. Neće razumeti šta se dogodilo i kako se dogodilo - rekao je Galant.

Zemlje Zaliva uopšte žele da ostanu po strani od sukoba, rekao je arapski diplomata. Iako je Iran javno upozorio da će se svaka strana koja bude viđena kao pomoć Izraelu tretirati kao agresor, malo je verovatno da bi susedi Irana izričito stali u odbranu Teherana u slučaju izraelskog napada.

Međutim, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar rekli su i SAD-u i Iranu da neće dopustiti Izraelu korišćenje svog vazdušnog prostora za napad na Iran, rekao je arapski diplomata i još jedan izvor upoznat sa situacijom za CNN.

Printskrin Tvitter 

Jordan će takođe zaštititi svoj vazdušni prostor od bilo kakvog neovlašćenog upada, bez obzira na poreklo, rekao je jordanski zvaničnik.

SAD ne veruju da Iran želi da bude uvučen u potpuni rat s Izraelom, a iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči rekao je ove nedelje za Al Džaziru da "Netanijahu jedini želi rat i da zapali regiju kako bi ostao na vlasti".

Međutim SAD su ipak dotakle Teheran, putem zakulisnih kanala, da pažljivo razmotri svoj odgovor ako Izrael napadne, rekao je jedan zvaničnik.

AP/Julia Nikhinson 

Iako Katar redovno komunicira s Irancima i prenosi SAD-u ono što oni kažu, američki zvaničnik je rekao da na kraju jednostavno ne znaju šta Iran namerava da učini. Ključni glasovi unutar Irana imaće različita mišljenja o tome hoće li i kako reagovati na Izrael, ali to će zavisiti od razmera i obima očekivanog izraelskog poteza, rekao je još jedan američki zvaničnik.

Ovaj zvaničnik je rekao da poruke iz Irana ostaju dosledne i u javnosti i privatno otkako je Teheran ranije ovog meseca ispalio svoje rakete na Izrael te da nije došlo do značajnih promena u tim porukama.

Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia 

Iran je posebno zainteresovan za dobijanje pomoći od Saudijske Arabije u sprečavanju izraelskog napada i korišćenje njihovog uticaja na Vašington kako bi se pronašlo rešenje krize, rekao je arapski diplomata za CNN.

Zvaničnici iz svake zemlje sastali su se tri puta za manje od mesec dana, a Aragči je u sredu otputovao u Saudijsku Arabiju kako bi "savetovao o regionalnim razvojnim događajima" i kako bi "pokušao da zaustavi zločine cionističkog režima u Libanu i Gazi", rekao je za lokalne medije.

Svet pomno prati svaki izraelski potez dok razmišlja o svom odgovoru.

Ipak, barem do subote uveče Izrael će biti u mirovanju zbog obeležavanja Jom Kipura, jevrejskog Dana pomirenja i najsvetijeg dana u judaizmu. Iako nije nemoguće da Izrael preduzme akciju, trgovine, restorani i druge usluge biće zatvoreni, javni prevoz neće raditi, pa će čak i glavni aerodrom u zemlji - Ben Gurion u Tel Avivu - biti zatvoren.

(Kurir.rs/Index.hr/Preneo:V.M.)