ZELENSKI ŽELI KRAJ RATA, ŠOLC MU ŠALJE VOJNU POMOĆ: Rusi učvršćuju pozicije, krvave borbe se nastavljaju - Ima li kraja paklu u Ukrajini?

ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu da bi želeo da se rat sa Ruskom Federacijom okonča najkasnije sledeće godine.

ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Zelenski se nada da se količina pomoći ukrajinskoj vojsci neće smanjiti i da će Berlin nastaviti da podržava formulu mira, dok se Rusija opire poštenoj diplomatiji i pravednom okončanju rata.

I šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da Moskva ima jasan stav o rešavanju ukrajinskog konflikta, koji je formulisao predsednik Vladimir Putin.

Istovremeno kancelar Nemačke Olaf Šolc poručio je da Nemačka stoji uz Ukrajinu u ratu protiv Rusije i najavio 600 miliona evra vojne pomoći za tu zemlju.

MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia 

Dodao je da će Nemačka do kraja godine zajedno sa partnerima isporučiti 1,4 milijarde evra u paketu vojne pomoći, preneo je Rojters.

Pored diplomatskih aktivnosti, na terenu se nastavljaju žestoke borbe.

Oružane snage Ruske Federacije zauzele su selo Ostrovskoje u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruske trupe su se učvrstile u dve ulice Torecka - do Centralne ulice, objavila je portparolka Luganskog tehničkog univerziteta Anastasija Bobovnikova.

Rusija je prebacila oko 50.000 vojnika u Kursku oblast, oslabivši svoju poziciju na frontu u Ukrajini, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Aleksandar Sirski.

Kurir.rs/RTS/Preneo: D. P.