"ZABRANJENO JE DA SE VRAĆATE KUĆI DO DALJEG": Izrael preti da će gađati vozila hitne pomoći, nastavlja se tuča po Hezbolahu!

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelska vojska zapretila je u subotu da će gađati vozila hitne pomoći u južnom Libanu, tvrdeći da ih Hezbolah zloupotrebljava za transport boraca i oružja, javlja Anadolija.

Portparol izraelske vojske Avišaj Adrae naveo je da su obaveštajci otkrili da "elementi Hezbollaha koriste vozila hitne pomoći za transport boraca i oružja".

Upozorio je da će svako vozilo za koje se otkrije da prevoze borce biti ugroženo.

- Izraelska vojska će preduzeti potrebne mere protiv bilo kog vozila sa naoružanim elementima, bilo da se radi o vozilu hitne pomoći ili nekom drugom - istakao je on.

Adrae je takođe izdao direktno upozorenje stanovnicima južnog Libana da izbegavaju svoje domove i da se suzdrže od putovanja na jug.

- Izraelska vojska nastavlja da gađa položaje Hezbolaha u vašim selima ili blizu njih. Zabranjeno vam je da se vraćate kući do daljnjeg - navodi se u saopštenju, u kojem se ističe da bi kretanje prema jugu „rizikovalo njihove živote“.

Izraelska vojska je ranije gađala kola hitne pomoći u Gazi, tvrdeći da ih Hamas koristi za transport boraca i oružja. Isto opravdanje se sada primenjuje u južnom Libanu dok Izrael eskalira svoju kampanju protiv ciljeva Hezbolaha.

Izrael je pokrenuo masivne vazdušne napade širom Libana na, kako tvrdi, mete Hezbolaha od 23. septembra, ubivši više od 1.351 osobu i ranivši više od 3.800 drugih.

Vazdušna kampanja predstavlja eskalaciju u jednogodišnjem prekograničnom ratu između Izraela i Hezbolaha od početka brutalne ofanzive Tel Aviva na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno oko 42.200 ljudi, uglavnom žena i dece, od prošlogodišnjeg napada Hamasa.

Uprkos međunarodnim upozorenjima da je region Bliskog istoka na rubu regionalnog rata usred nemilosrdnih napada Izraela na Gazu i Liban, Tel Aviv je proširio sukob pokrenuvši 1. oktobra kopnenu invaziju na južni Liban.

Kurir.rs/Anadolija/Avaz/Preneo: D. P.