RASTE NAPETOST NA STENI! EVROPSKA DRŽAVA UVELA VANREDNE MERE: Britanci besni, spremaju kontraudarac, nastao je haos! (VIDEO)

Došlo je do opšteg kolapsa na granici

EPA-EFE/A. CARRASCO RAGEL

Španija je u petak uvela vanrednu kontrolu na granici s Gibraltarom, što je izazvalo velike gužve i redove. Glavni ministar Gibraltara Fabian Picardo je rekao da je sinoć primio obaveštenje o promenama na granici.

Dodao je da nije bilo druge nego nametnuti sopstvene granične kontrole na ulazu u Gibraltar ako španska vlada ne ukine svoje granične kontrole, prenosi Daily Mail.

Gibraltarska vlada je saopštila da se do 7.30 sati ujutro stvorio veliki red na granici, te da je to rezultat mera koje sprovodi Španija.

Granične kontrole su ukinute, a kasnije istog jutra vraćene. Obe strane su prekinule granične provere tek oko 11.30 sati.

U saopštenju gibraltarske vlade se navodi da je španski inspektor izdao naredbu da se Gibraltarcima u pasoše stavi pečat za prelazak u Španiju, a da on nije bio ovlašćen za davanje takvih uputa.

- Španija je, prema direktnim uputstvima ili zbog hira policijskih službenika, odlučila da može da ukine privremene mere u bilo kojem trenutku, pa je najbolje da oni koji moraju da pređu granicu uvek imaju svoje pasoše u slučaju da budemo prisiljeni da ih zatražimo, kao što je to bilo danas - rekao je Picardo.

Elizabeth Leyden / Alamy / Alamy / Profimedia 

- Ako se ponište pogodnosti koje Gibraltarci trenutno imaju, vlada će odmah uzvratiti istom merom. Znam da će svaki španski radnik i posetilac razumeti da moramo da uzvratimo istom merom. Veoma me deprimira činjenica da se politika, kao i obično, koristi da se oštete interesi radnika, umesto da im se pomogne - dodao je.

Do ovoga je došlo nakon što je prošle sedmice nova laburistička vlada objavila da planira da preda ostrva Čagos natrag Mauricijusu nakon godina pregovora.

Shutterstock 

Španski ministar spoljnih poslova Hose Albares rekao je u Andaluziji novinarima da će novi granični sistem Evropske unije uticati na hiljade ljudi s obe strane granice. Nove kontrole znače da će oni koji nisu državljani EU, poput Britanaca u Gibraltaru, moći da provedu samo 90 dana u Španiji, svakih 180 dana.

EU je juče potvrdila da odustaje od provera otisaka prstiju na granici na neodređeno vreme, jer Španija podiže napetosti zahtevajući proveru pasoša na prelazu Gibraltara. Tako je takozvani EES (sistem ulazaka i izlazaka), koji je trebao da bude uveden 10. novembra, stavljen na čekanje.

Brisel traži mogućnosti novog pristupa koji bi uključivao postupno uvođenje tog sistema tokom vremena. Iako su pravila trebala da stupe na snagu 10. novembra, odgađaju se već treći put. Ovog puta nije postavljen novi rok, piše britanski Telegraf.

EES namerava da ukine provere pasoša i sadašnji sistem da zameni nizom biometrijskih testova koji bi od onih izvan EU zahtevali otiske prstiju i skeniranje lica na prvom ulasku u šengensku zonu.

Naime, nakon Bregzita je sporazum Ujedinjenog Kraljevstva, Španije i EU omogućio građanima Gibraltara da ostanu deo šengenskog područja. Španci su tako na granici dopuštali stanovnicima Gibraltara ulazak i izlazak iz Španije bez udaranja pečata u pasoš ili korišćenja ograničenja putovanja od 90 dana. Više od 15.000 radnika iz Španije moglo je bez problema da uđe u Gibraltar.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/Preneo: V.M.)