Kesten pire je jedna od omiljenih starinskih poslastica koja se i danas rado priprema. Ne postoji poslastičarnica koja u ponudi nema ovaj dezert. Jesen je pravo preve da se ponovo posvetite uživanju u ovom zanimljivom dezertu. Evo kako da ga i sami napravite kod kuće.
Sastojci:
- 1 kg neočišćenog kestena (600 g očišćenog)
- 200 ml vode
- 70 grama šećera
- 50 ml ruma
- 15 ml arome vanile
- Za ukrašavanje:
- 300 ml pavlake za šlag
- narendana čokolada
Priprema:
Kestene zasecite nožićem oko milimetar dubine i stavljajte u šerpu. Nalijte hladne vode da ogreznu, malo posolite i kad voda provri, kuvajte 15-20 minuta. Procedite ih i vadite iz kore kad se malo prohlade. Izvagajte 600 grama očišćenih kestena. Sipajte vodu u posudu na šporetu, dodajte šećer i mešajte da se šećer otopi. Dodajte rum i aromu vanile. Kad provri, kuvajte tri minuta. Tečnost malo prohladite. U blender ubacite očišćene kestene i sameljite ih. Dodajte sirup od šećera koliko je potrebno da se dobije kompaktna smesa, ne previše retka. Dobijeni pire protisnite kroz presu za krompir u prikladne činijice. Umutite pavlaku u čvrsti šlag i stavite preko kesten pirea i narednajte čokoladu.
(Kurir.rs/M.J)