Kako prepoznati psihopatu, a kako sociopatu? Psihijatar za Kurir: Na prvi pogled su šarmantni, ali evo šta odaje ljude sa ovim poremećajem

"Na prvi pogled psihopate su jako šarmantne i imaju dobre socijalne veštine. Ne možemo odmah da primetimo kada je neka ličnost psihopatska"

Kurir Televizija

Na pitanje kako se u psihijatriji definiše osoba koja ima psihopatsku ličnost, a kako sociopatsku, kao i da li je moguće da se ove vrste poremećaja leče, odgovor smo dobili u današnjem izdanje emisije "Puls Srbije".

Na ovu temu za Kurir televiziju govorila je doktor Milica Paunić, psihijatar. 

This browser does not support the video element.

Psihijatar tvrdi: Ovako možete prepoznati psihopatu, a ovako sociopatu  Kurir televizija

- Na prvi pogled psihopate su jako šarmantne i imaju dobre socijalne veštine. Ne možemo odmah da primetimo kada je neka ličnost psihopatska, ali može se primetiti izražena manipulativnost i gledanje ljudi kroz ličnu korist. Ako neko geda šta od koga može da dobije, manipulativna je i lažljiva osoba, onda se može sumnjati na poremećaj ličnosti - rekla je na početku Paunić.

Ona je objasnila da postoji razlika između urođenog poremećaja ličnosti i onog koji osoba sama stekne:

- Ako je u pitanju urođena psihopatija, javlja se u ranom detinjstvu i javlja se noćno umokravljanje, piromanija i zlostavljanje životinja. Kada je u pitanju sociopatija koju su uslovi životne sredine stvorili to se javlja u periodu adolescencije, prvo se primećuje antisocijalno ponašanje, izostajanje iz škole, tuče, korišćenje psihoaktivnih supstanci i kršenje zakona. 

Ona je istakla i da se ovi poremećaji leče psihoterapijski, dok je farmakoterapija vid pomoći u tretiranju ovakvog poremećaja. Na pitanje da li se ovaj poremećaj može uspešno lečiti, odgovor je bio pozitivan, ali bi psihoterapija trajala i više godina a poboljšanja kod osobe bi bila postepena.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

LOLO DŽONS NIJE IMALA ODNOSE 42 GODINE! Psihijatar za Kurir otkriva: Kakve su psihološke posledice seskusalne apstinencije   Kurir televizija