NAJBOLJI METRO U SKANDINAVSKOJ ZEMLJI, A NAJGORI U JEDNOM OD CENTARA EVROPE: Iznenađujući rezultati istraživanja o podzemnim železnicama širom kontinenta

EPA / ORESTIS PANAGIOTOU

Istraživanje kompanije za skladištenje prtljaga “Bounce”, o metro sistemima širom Evrope, ukazalo je na to sa kojim se problemima putnici susreću, ali i koje metro sisteme posebno hvale.

Iako je podzemna železnica glavnog grada Velike Britanija često pominjana kao jedna od najpoznatijih na evropskom tlu, u ovom istraživanju nije zauzela čak nijedno od prvih pet mesta. Razlozi za to su izuzetno veliki broj putnika, ali i raspored koji je u velikoj meri otežao, mnogobrojnim putnicima, snalaženje.

Mnogi parametri su uzeti u obzir tokom ovog istraživanja, kako bi se došlo do vrednosti indeksa. Osim ocene koju konkretna podzemna železnica ima na pretraživaču “Google”, razmatrao se i broj putnika na godišnjem nivou, kao i reakcije putnika na usluge, ali primarno negativne reakcije.

Metro sistemi tri zemlje nisu uzeti u obzir tokom istraživanja i to zbog aktuelne situacije. U pitanju su sistemi u Moskvi, Kijevu i Minsku.

Shutterstock 

Najbolji evropski metro

Od indeksa deset, koliko je maksimum tokom istraživanja, metro sistem u Oslu je dobio 8,08 indeks. Zahvaljujući tome našao se na prvom mestu liste i okarakterisan je kao najbolji metro sistem u celoj Evropi.

Dužina pruge je 85 kilometara i na njoj postoji ukupno 101 stanica. Osim 15 opština Osla, ovaj sistem dopire, doduše delimično, i do teritorije obližnje opštine Baerum. Ima pet linija, s tim što je trenutno u fazi izgradnje druga linija.

Stanica “Jernbanetorget” je, među brojnim stanicama metro sistema u Oslu, najprometnija. U recenzijama o njoj, koje se mogu pročitati na internetu, navedeno je da je sama stanica organizovana dobro, uredna i lepa, te da ne postoji nikakav problem za kretanje i snalaženje u okviru nje.

Na drugom mestu je metro sistem u glavnom gradu Bugarske.

Sa indeksom od 7,29 se na trećem mestu našao metro u Atini, koji omogućuje putnicima vezu i sa lukom Pirej, a na jednoj i sa aerodromom na suprotnoj strani.

Najgori metro u Evropi

Od tri grada koja su se našla u ovom delu liste, dva važe za vrlo posećene destinacije na evropskom tlu, što su iznenađujući rezultati ovog istraživanja.

Najmanje ocene su dobili metro sistemi Italije i Brisela, s čime je Brisel dobio ocenu 3,20, jednim od najmanjih indeksa po ovom istraživanju u Evropi, dok zatim sledi Italija, čiji metro u glavnom gradu je poneo indeks 3,75. 

Kurir.rs/Juronjuz

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Projekat nasipanja platoa za depo metroa u Makiškom polju  Kurir televizija