MOSKVA STEŽE OBRUČ U KURSKU: Rusi napreduju sa 50.000 vojnika, teška situacija za Ukrajinu

Ukrajinske snage u regionu Kursk mogle bi biti u opasnosti od opkoljavanja zbog nove ruske ofanzive na nekoliko sektora fronta.

Shutterstock, Printscreen/Telegram

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske trupe zauzele dva sela koja su prethodno držale ukrajinske snage u regionu Kursk na zapadu zemlje.

Ruska vojska pokrenula je novu ofanzivu na nekoliko sektora fronta u Kurskoj oblasti, pišu zapadni izvori.

„U toku nedelju dana jedinice Severne grupe trupa nastavile su da uništavaju jedinice ukrajinskih snaga u rejonu Kursk. U toku operacije oslobodili su sela Nova Soročina i Pokrovski“, napisali su predstavnici ruskog ministarstva na društvenoj mreži Telegram.

Prozapadni mediji upozoravaju da bi ukrajinske snage u regionu Kursk mogle biti u opasnosti od opkoljavanja zbog nove ruske ofanzive na nekoliko sektora fronta.

Nezvanični informativni kanal Grupe trupa Sever na Telegramu tvrdi da su ruske trupe uspele da „probiju ukrajinsku odbranu, zauzmu pet sela i opkole najmanje dva neprijateljska bataljona, prekinuvši puteve snabdevanja i povlačenja“.

Međutim, kanal je dodao da Ukrajinci premeštaju pojačanja u ugroženi sektor i da se borbe nastavljaju.

Ruski Telegram kanal Ribar, tvrdi da su ruske trupe krenule u ofanzivu u četvrtak kasno uveče na nekoliko sektora Korenjevskog i Sudžskog okruga Kurske oblasti, a napredujuće trupe su uspele barem delimično da probiju ukrajinsku odbranu.

Shutterstock 

„Uspeh ruskih trupa u Korenjevskom okrugu može dovesti do opkoljavanja značajnog dela ukrajinskih snaga, ali je pre toga potrebno zauzeti nekoliko sela koja neprijatelj odavno drži i u kojima su se utvrdili,“, napisao je Ribar.

Situacija ukrajinskih trupa u Kursku se komplikuje

Ukrajinski DeepState, bliskim ukrajinskoj vojsci, takođe je izvestio o ruskom napadu. Prema njihovim rečima, Rusi su prodrli kroz levo krilo ukrajinskih snaga i čak dublje nego što tvrde ruski blogeri: do Novoivanovke u okrugu Sudžski, gde su ruski napad morali da odbiju ne samo frontovske trupe, već i artiljerija. i dronovi.

Zašto dolazi do ovog fenomena u rusko-ukrajinskom izveštavanju sa fronta, pokušali smo da objasnimo već.

Ukrajinske snage su izgubile 38 kvadratnih kilometara zauzete ruske teritorije, koja se pretvorila u „ničiju zemlju“, prema mapi njihovog DeepStete. To je najveći teritorijalni gubitak u regionu Kursk od sredine septembra, napominju.

Analitičari DeepState-a upozoravaju Kijev i na pretnju opkoljavanjem dela ukrajinskih snaga u slučaju „ponavljanja grešaka“. U izveštaju nije precizirano gde je ovo opkoljavanje neizbežno, ali su zapadne službe procenile da je reč o selu Olgovka.

Shutterstock, AP Gavriil Grigorov, AP Anatoliy Zhdanov 

Sa svoje strane, Andrij Kovalenko, ukrajinski prozapadni novinar, tvrdi da su odbrambene snage u Kurskoj oblasti uspele da osujeti ruski plan u Kurskoj oblasti. „U regionu Kurska do sada smo uspeli da osujetimo plan Rusa. Bez detalja, ali ruska vojska ima značajne gubitke u opremi“, napisao je on.

Komandant ukrajinskih snaga Oleksandr Sirski još nije komentarisao ruski napad u oblasti Kursk. Ranije je rekao da je Rusija premestila 50.000 vojnika u Kursku oblast, uključujući i sektore fronta na jugoistoku i istoku Ukrajine, što je kako tvrdi “olakšalo odbranu ukrajinskih snaga”.

Roman PILIPEY / AFP / Profimedia 

Međutim, rusko napredovanje na istoku Ukrajine ne da nije prestalo, već se ubrzava. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su ruske trupe tokom nedelje zauzele sela Zlota Niva, Hrodivka, Bažane Druhe i Ostrivske kod Kurahova u Donjeckoj oblasti.

Moskva je u ponedeljak najavila i zauzimanje Hrodivke. Selo se nalazi na desetak kilometara od Pokrovska, koji je prema zapadnim službama glavni cilj ruske ofanzive u Donbasu.

Takođe, nedelju dana nakon zauzimanja Ugledara, ruske snage imaju kotrolu nad polovinom grada Torecka, koji se očekuje da će uskoro zauzeti. 

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.