VEČERAS SE GOLIM OKOM MOŽE VIDETI KOMETA VEKA: Ponovo se približila Zemlji nakon 80.000 godina, spektakl na nebu (FOTO)

Postoje dva ključna razdoblja za posmatranje

Shuitterstock

Kometa koju su neandertalci poslednji put videli pre 80.000 godina može se videti večeras, a astrolozi su je nazvali "kometom veka".

Naučnici su naveli da bi kometa A3 (Tsuchinshan-ATLAS), koja je poslednji put bila vidljiva sa Zemlje kada su neandertalci bili živi pre 80.000 godina, mogla biti primećena golim okom sa naše planete ovog vikenda, preneo je Indipendent.

Kometa A3 već se može videti iz Evrope, a magnituda sjaja mu je trenutno procenjena negde između 0 i 1.

Kometa će biti vidljiva kroz dva „prozora“, ako to dozvole vremenske prilike i svetlosno zagađenje.

Postoje dva ključna razdoblja za posmatranje:

Početkom oktobra 2024. kometa će se pojavljivati na istoku, nisko na horizontu, pre izlaska Sunca. Međutim, u tom razdoblju biće teže vidljiv.

Razdoblje od sredine do kraja oktobra biće najbolje vreme za gledanje, jer će tada biti vidljiv na zapadu, nakon zalaska Sunca. U tom periodu proći će najbliže Zemlji, na udaljenosti od oko 71 miliona kilometara.

Astronomi očekuju da će, ako uslovi budu povoljni, biti dovoljno sjajan da se vidi golim okom ili barem pomoću dvogleda.

Shuitterstock 

Možda postane sjajan poput Venere

Jedna od najuzbudljivijih mogućnosti jeste da kometa A3 postane toliko svetla da zaseni sve zvezde.

Spektakl bi posebno mogao da bude upečatljiv zbog "prednjeg raspršenja svetlosti", što je pojava u kojoj se svetlost Sunca reflektuje na raspršenim česticama kometa.

Takvi događaji su već u prošlosti dramatično povećavali sjaj drugih kometa.

Noviji proračuni iz septembra pokazuju da bi, uzimajući u obzir taj efekat, A3 između 5. i 13. oktobra mogao da postane sjajniji od magnitude 0.
Trenutno mu je sjaj negde između 0 i 1, što znači da je sjajniji od zvezde Severnjače čija je magnituda 1.98 i od kometa Neovajs kojoj je magnituda bila 1,6.

Kroz nekoliko dana, 9. oktobra, mogla bi da dostigne vrhunac magnitude oko −4, kada bi prednje raspršenje moglo da poveća sjaj kometa za više magnituda (napomena: što je magnituda manja, odnosno što je negativnija, to je sjaj nebeskog tela veći).
Venera, koja je najsjajniji objekat na nebu nakon Sunca i Meseca, doseže magnitudu od -4.6.

Kurir.rs/Independent