"Proslavljanju slave tu nije mesto!" Pop Ljubivoje o običaju koji su mnogi počeli da praktikuju u Srbiji: Bolje je da čovek ne slavi nego da to radi naopako

Ana Paunković

Krajem oktobra počinje period slava kada će vernici nakon Svete Petke, koja pada 27. oktobra slaviti Svetog Luku 31. a onda i 8. novembra Mitrovdan. Mnogi vernici svake godine imaju nedoumicu kako pravilno treba da proslave slavu kao i da li je greh slaviti je u kafani kako pojedinci to čine. 

Protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović rekao je jednom prilikom da vernici treba da proslave kako Svetog Nikolu, tako i sve ostale slave na najjednostavniji način, u domu, u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i rođacima, a ne u restoranima sa muzikom, jer to ne priliči pravoslavnoj veri.

Printscreen/RTS 

- To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku. Treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu - kazao je Radović za RTS uoči Nikoljdana, jedne od najvećih srpskih slava.

On je tada dodao da ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja. Ukazao je da su nekada domaćini dvorili slavu, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao i nije želeo da sedne, poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.

Kurir/T.S. 

- A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno s drugim ne ide.Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima - istakao je tada Radović.

Slave po crkvenom kalendaru do kraja januara (crveno slovo)

  • 27. oktobar Sveta Petka
  • 31. oktobar Sveti Luka
  • 8. novembar Sveti velikomučenik Dimitrije - Mitrovdan
  • 16. novembar Đurđic
  • 21. novembar Aranđelovdan
  • 9. decembar Sveti Alimpije
  • 19. decembar Sveti Nikola
  • 9. januar Sveti Stefan
  • 20. januar Sabor svetog Jovana Krstitelja - Jovanjdan
  • 27. januar Sveti Sava, Savindan

Naveo je tada i da su se mnogi običaji u našem narodu menjali, prekidali i obnavljali, a jedino je slava ostala uvek.

Ana Paunković 

- Slavili su naši preci u rovovima, u najvećim oskudicama, stradanjima i patnjama. Bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave - zaključio je tom prilikom Radović.

This browser does not support the video element.

Krsna slava Srpskе naprеdnе strankе – Svеta Pеtka  Kurir/Nenad Kostić