Elitna 63. padobranska proslavila 80 godina postojanja! Vučević: U odlikovanju leži priznanje za svaki znoj, svaku suzu i svaki napor koji ste uložili u odbranu

Instagram Printscreen

NIŠ - Na Vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu danas je održana vojna svečanost povodom obeležavanja 80 godina od osnivanja 63. padobranske brigade Vojske Srbije (VS) i njene slave Pokrova Presvete Bogorodice.

Premijer Srbije Miloš Vučević je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića toj elitnoj brigadi uručio Orden belog orla sa mačevima i otkrio spomenik posvećen preminulim i poginulim padobrancima.

Instagram Printscreen 

- Maja meseca 1910. godine austrijski časopis, u broju 19, javlja sledeće: “Krunski princ Srbije Aleksandar, koji trenutno boravi u Parizu, može se podičiti, jer je prvi budući vladar koji je preduzeo let aeroplanom.” Naš srpski viteški kralj bio je prvi. Septembra 1915. prvi put u istoriji artiljerijskom vatrom oboren je jedan avion. Opet prvi i opet Srbin, Radoje je pogodio prvi avion iznad Kragujevca. Davne 1916. sa Solunskog fronta avionima je prebačen Vasilije sa zadatkom da prikupi informacije i vrši sabotažu. Postoje, doduše legende, da su neke od komita koristile i padobrane. Godine 1939. u Pančevu je počela prva Padobranska škola- rekao je premijer i dodao da je do početka Drugog svetskog rata ona odškolovala dve generacije padobranaca koji su herojski branili našu zemlju.

Premijer je naglasio i da su pripadnici 63. padobranske brigade baštinici jedne duge tradicije, viteški čuvari našeg neba i kopna.

- Čestitam vam dan vaše jedinice i 80. godišnjicu vaše dične jedinice. Čestitam vam i dan vojnih padobranaca i vašu krsnu slavu, Pokrov Presvete Bogorodice. Svaki vaš korak i žrtva, svaki skok i borba, su dokaz vaše vojničke časti. Osam decenija je prošlo od trenutka kada je mlada vojska predvođena Vranićem kročila u nepoznato. Od tada do danas, 63. padobranska brigada je kroz svaki skok i žrtvu stvarala ime koje danas izgovaramo sa ponosom. Vi ste članovi zajednice koja nikada svoje ne ostavlja na cedilu, koja žrtvuje sve za zastavu, za slobodu. Taj duh zajedništva i vera koju imate jedni u druge vas čini nepobedivim. Ovo je priznanje za sve generacije padobranaca. Ovaj orden je pokazatelj da ste deo nečeg većeg. Najmlađi među vama, koji su tek završili selektivnu obuku, nose beretku koja simbolizuje čast, tradiciju i odgovornost. Neka vam ta beretka bude podsticaj da budete dostojni bratstva. Sledite svoje komandire, učite od njih, poštujte njihovo iskustvo. Čvrsto verujem da će elitna 63. padobranska brigada nastaviti da svoje zadatke izvršava sa najvećim profesionalizmom. Neka vas vaša zaštitnika uvek čuva. Živela naša slavna Vojska, živela Srbija!

Komandant 63. padobranske brigade general Nenad Zonić je rekao da je od samog njenog formiranja u ratnom vihoru 1944. godine pa sve do danas jedinica prolazila burna vremena, brzo se menjala i transformisala, kao i da je kroz nju prošlo na desetine hiljada padobranaca.

"Od prošlog jubileja mnogo se toga promenilo. Otkonjena je nepravda i ponovo smo postali brigada i vraćeno nam je mesto koje zaslužujemo", kazao je Zonić.

On je rekao da je između dva jubileja jedinica uspešno realizovala mnoštvo zadataka, izvela desetine hiljada skokova, pokazala vrhunski profesionalizam i spremnost za izvršenje svih zadatak koji se pred nju postavljaju.

"Mnogo je uloženo u opremanje jedinice, modernizaciju opreme i nabavku novih sredstava. Mnogo je uloženo u obuku i školovanje pripadnika jedinice, kako u zemlji tako i u inostranstvu", izjavio je Zonić.

Prema njegovim rečima jedinica nikad u svojoj istoriji nije bila brojnija i taj broj svakodnevno raste kroz projekat "Pet hiljada".

"Podmladili smo sastav i prvi put povećali životni standard pripadnika i članova njihovih porodica, kako dolikuje jednom pripadniku specijalne jedinice", dodao je on.

U okviru obeležavanja 80 godina od osnivanja 63. padobranske brigade Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić, predstavnici Vojske Srbije, Niša i udruženja penzionisanih pripadnika te brigade položili su vence na Zid sećanja koji se nalazi u krugu aerodroma "Narednik-pilot Mihajlo Petrović".

Kurir.rs/Beta