Pogled sa njih pruža se do Fruške Gore: „Pet solitera” na Banjici se izdvajaju po visini i nadimku FOTO

Zgrade „pet solitera" imaju 25 spratova

Beograd.rs

„Pet solitera" su prve zgrade koje su napravljene na Banjici. Nalaze se u Crnotravskoj ulici u blizini Vojno-medicinske akademije.

Izgrađene su prema nagrađenom konkursnom rešenju iz 1971. godine. Arhitekta Aleksandar Stjepanović na ovom projektu je sarađivao sa Slobodanom Drinjaković i Branislavom Karadžić.

Beograd.rs 

U vreme kad je izgrađena Banjica je bila jedno od najsavremenijih naselja u Srbiji i regionu.

Zgrade „pet solitera" sa 25 spratova karakteristične su po svojoj visini i pogledu koji se sa njih pruža čak do Fruške gore.

Beograd.rs 

Kada su izgrađene bile su jedine zgrade u ovom delu grada, pa su zbog toga dobile nadimak „5 idiota“. Stoje same i udaljene jedna od druge, navodno to je namerno urađeno kako bi formirali petokraku, simbol bivše Jugoslavije, ali je taj oblik malo „pobegao" tako da soliteri nisu postali zvezda nego „pet idiota".

Beograd.rs 

Pored te verzije do danas poreklo ovog kolokvijalnog imena nije poznato, postoje samo pretpostavke i šale, a prema nekim verzijama u njih je uključena čak i priča o Bogu.

Bog je išao gradom i sapleo se na jedan od pet solitera, a sve što je nosio sa sobom je istresao baš tu.

Beograd.rs 

Pet banjičkih nebodera već decenijama privlače pažnju i samo su jedan od stambenih blokova u Beogradu koji spadaju u neobične zgrade.

Oni svojim izgledom dominiraju ovim prostorom, a zbog svoje autentičnosti oko solitera su snimani neki domaći filmovi i serije.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ A. K.