NEPRIHVATLJIVI NAPADI NA MISIJU UN U LIBANU: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije se oglasilo o situaciji na Bliskom istoku

Dragan Kadić

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da Srbija, u granicama svojih mogućnosti, na više nivoa nastoji da doprinese stabilizaciji prilika na Bliskom istoku i da javno podržava sve mirovne inicijative koje su predstavljane od strane više grupa zemalja i svetskih lidera u prethodnim mesecima.

Kako se navodi u saopštenju, pripadnici Vojske Srbije, više od decenije, svojim angažovanjem doprinose očuvanju mira kroz učešće u multinacionalnoj operaciji Unifil, a od nedavno i na Sinajskom poluostrvu.

- U direktnom kontaktu sa stranama u sukobu, Srbija i njeni predstavnici kontinuirano stavljaju do znanja neprihvatljivost ugrožavanja bezbednosti pripadnika misije Unifil i drugih međunarodnih organizacija sa bilo čije strane - nasuprot neosnovanim optužbama da se to ne čini. Važno je napomenuti i da Republika Srbija redovno i nediskriminatorno dostavlja humanitarnu pomoć u hrani i lekovima stanovnistvu Libana i Gaze - navodi se u saopštenju.

Prethodnih dana realizovana je, podsećaju, uprkos bombama, evakuacija državljana 13 zemalja iz Bejruta avionom Er Srbija u organizaciji Vlade Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova.

- Naglašavamo da će Srbija nastaviti da podržava težnje za skorim postizanjem mira i ovim putem još jednom pozivamo na poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija - poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova.

Privremena misija UN u Libanu (Unifil) saopštila je pre nekoliko dana da su njihov štab u Nakuri, kao i obližnji položaji više puta pogođeni, tokom raketnih napada Izraela na libanska područja, kao i da je u tim napadima više mirovnjaka povređeno.