INTERAKTIVNA TIPOGRAFIJA: Trendovi u eksperimentalnim fontovima koji unapređuju i osvežavaju digitalne projekte

Tim Edukacija

Interaktivna tipografija postaje veoma prihvaćen trend u savremenom grafičkom dizajnu, web dizajnu i digitalnim projektima generalno. Korišćenje eksperimentalnih fontova omogućava dizajnerima da stvore dinamičnije korisničko iskustvo i podstaknu veću angažovanost, pružajući novi nivo digitalne kreativnosti.

Inovativni pristupi tipografiji pomeraju granice tradicionalnog shvatanja prenošenja informacija primenom digitalnih fontova, omogućavajući brendovima da ispričaju svoju priču tako da slova budu ne samo nosioci određenog značenja već i objekti koji upotpunjuju doživljaj.

Šta je interaktivna tipografija?


Interaktivna tipografija podrazumeva korišćenje fontova koji se prilagođavaju ponašanju korisnika, menjajući oblik, boju ili veličinu u zavisnosti od toga kako korisnik „komunicira sa stranicom”. To može uključivati razne animacije, prelaze ili promene u realnom vremenu dok korisnici prolaze kroz tekst, kliknu na njega ili promene uređaj. Takav pristup čini dizajn dinamičnijim i utiče na emocionalnu povezanost korisnika sa brendom.

Primeri interaktivne tipografije

1. Hover efekti: Kada korisnik prelazi mišem preko teksta, font može promeniti boju, veličinu, pa čak i stil. Ovi efekti poboljšavaju navigaciju i daju korisnicima vizuelnu povratnu informaciju, čineći interakciju zanimljivijom.
2. Animirani fontovi: Fontovi koji se kreću, povećavaju ili smanjuju dok korisnici skroluju stranicu. Ovi fontovi stvaraju uzbudljivo iskustvo i zadržavaju pažnju korisnika.
3. Responzivna tipografija: Fontovi koji se prilagođavaju različitim uređajima i ekranima, stvarajući pozitivno iskustvo, bez obzira na to da li korisnici koriste mobilne telefone, tablete ili desktop računare. Google Fonts nudi razne opcije za responzivnu tipografiju koja se automatski prilagođava rezoluciji i veličini ekrana, poboljšavajući čitljivost.
4. Paralax efekti sa tekstom: Interaktivni tekst može postati deo slojevitih paralax animacija, u kojima se fontovi pomeraju u odnosu na pozadinske slike dok korisnik skroluje. Ovi efekti čine korisničko iskustvo znatno interesantnijim.

Tim Edukacija 

 Zanimljive činjenice o eksperimentalnim fontovima

Šta čini eksperimentalni font jedinstvenim? Eksperimentalni fontovi često prkose pravilima konvencionalne tipografije. Na primer, font Beaufort ima neobičnu kombinaciju debljine slova u okviru iste reči, stvarajući vizuelni haos koji privlači pažnju.
Minimalizam VS maksimalizam: I dok minimalizam u dizajnu zahteva jednostavne i lako čitljive fontove, eksperimentalni fontovi uvode maksimalizam – smelu, složenu i često slojevitu tipografiju koja dominira dizajnom. Maksimalizam se neretko koristi za umetničke sajtove i projekte čiji akcenat je na estetici.
Tehnologija i tipografija: S napretkom tehnologije, WebGL i CSS3 omogućili su mnogo složenije interakcije korisnika sa tipografijom. Na primer, kreiranje trodimenzionalnih fontova koji se menjaju dok korisnik rotira objekat na stranici omogućava zanimljivije iskustvo.

Kako eksperimentalni fontovi oblikuju projekte?


Eksperimentalni fontovi omogućavaju dizajnerima da izađu iz standardnih okvira i stvore projekte koji ostavljaju snažan vizuelni utisak. Oni dodaju sloj zabave i inovativnosti u dizajn, čineći sadržaj privlačnim i nezaboravnim. Interaktivna tipografija poboljšava korisničko iskustvo, a može postati i ključni element brendiranja i digitalne strategije.

Jedan od zanimljivih primera jeste sajt designembraced.com, koji koristi animiranu tipografiju kao deo interaktivnog pripovedanja. U trenutku dok korisnik skroluje, slova se pomeraju i stvaraju efekat talasa, što dodatno osnažuje priču o avanturi na moru.


Zaključak: Interaktivna tipografija je moćan alat za stvaranje digitalnih projekata koji su ne samo funkcionalni već i zabavni i vizuelno privlačni. Eksperimentalni fontovi pružaju neograničene mogućnosti za inovativna rešenja, čineći svaki projekat jedinstvenim. U savremenom svetu, gde je vizuelna privlačnost i te kako važna, korišćenje eksperimentalnih fontova može znatno napraviti razliku između prosečnog i izvanrednog dizajna.

Gde da naučite kreiranje fontova?

Postoje brojne formalne i neformalne škole u kojima možete učiti od osnovnih koncepata dizajna slova, preko rada u specijalizovanim softverima, do finalizacije fonta za upotrebu. Važna veština u ovoj delatnosti je svakako grafički dizajn, koji možete savladati u renomiranoj školi ITAcademy.


ITAcademy je lider u prenošenju IT znanja u regionu i u njoj možete steći znanja iz 6 najtraženijih i najplaćenijih IT oblasti.


Da pogledate najnoviju ITAcademy ponudu, kliknite ovde.

Tim Edukacija