KURS VUČIĆEVE POLITIKE DAJE REZULTATE Analitičari: Srbija postaje tačka susreta Istoka i Zapada

Protekle nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je brojne susrete, među najznačajnijim su sastanci s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom

Instagram/buducnostbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnu nedelju započeo je sastankom s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Hamburgu, a u petak je radnu nedelju završio susretom s još jednim svetskim liderom, predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je boravio u dvodnevnoj poseti Beogradu.

Instagram Printscreen/Budućnost Srbije 

  Pored sastanka s dva svetska lidera za samo pet dana, u agendi šefa države našli su se i prisustvo samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, koji je održan u Dubrovniku, ali i sastanak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom, kao i prisustvo na samitu Procesa Brdo-Brioni u Tivtu.

Instagram Printscrean 

Ako se prisetimo da je pre desetak dana Srbiju posetio i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Mohamed bin Zajed el Nahjan, koji važi za jednog od moćnijih lidera, jasno je da je predsednik Vučić uspeo da Srbiji obezbedi prijatelje na svim meridijanima.

instgram/buducnostsrbijeav 

Veliki broj sastanaka koje je predsednik Srbije imao samo tokom prošle nedelje, kako navode sagovornici za Kurir, pokazatelji su da je Srbija lider na Balkanu.

Visprena diplomatija

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković, komentarišući susreta predsednika Vučića, za Kurir je istakao da je Srbija postala ozbiljan faktor.

Kurir Televizija  Milan Petričković

"Svaka umerena, visprena i pametna diplomatija ne ide u pravcu samo jednog opredeljenja, jer ono bi očigledno bilo ograničeno u bilo kojoj strani, levo ili desno, Istok ili Zapad. U tom smislu plivanje u tim vodama, koje je vrlo često kompleksno, zahteva političku veštinu i umeće. Očigledno je da zapravo postoji jedan dobar kurs te politike, koji daje već velike rezultate. Vrlo često se u ovim okolnim državama, susedima našim, govori o Srbiji kao o ozbiljnom faktoru koji će se pozicionirati, i već je pozicionirana", navodi on.

Upitan da li je Vučić u praksi pokazao da je moguće sedeti na svojoj stolici i imati partnere na svim meridijanima, profesor odgovara da jeste.

"Broj diplomatskih kontakata i tretiranje države Srbije postaje poprilično ozbiljno, ne samo u regionu, i vrlo često se, kako sa Istoka tako i sa Zapada, dobijaju kvalifikacije, koje su apsolutno tačne, da Srbija ide ka tome da bude lider u regionu", ističe Petričković i dodaje da je osnova svega toga ekonomska snaga, stabilnost, privredni rast i, naravno, ono što je jako bitno - to je da je potrebno da bude i politička stabilnost.

Prestiž

Kurir Televizija  Dragoljub Kojčić

Politički filozof Dragoljub Kojčić poručio je za Kurir, komentarišući brojne susrete šefa države, da je Vučić uspeo da na najbolji način predstavi Srbiju.

"Vučić je odlično shvatio da politika neutralnosti ne znači odmicanje jedne ili druge strane, već obrnuto. On ide na to da predstavi Srbiju kao tačku susreta Istoka i Zapada, znači, globalnog istoka i globalnog zapada, pa možemo slobodno da kažemo i globalnog severa i globalnog juga. Njegov geopolitički kompas je baždaren na 360 stepeni. Upravo ovoliki dolazak eminentnih ličnosti sveta međunarodne politike pokazuje da je uspeo u tome da na najbolji način predstavi Srbiju i ono što je nekada bio hendikep Srbije - ili, kako kaže Cvijić, sazidali kuću posred puta - danas to postaje prestiž Srbije, ali ako ume da se politički iskoristi kao što je on to iskoristio", zaključuje on.

Vesić: Zahvaljujući ugledu predsednika u svetu, snaga Srbije sve veća

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić juče je istakao da je, zahvaljujući ugledu i poštovanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koje kao jedan od najvažnijih evropskih lidera uživa u svetu, snaga naše zemlje sve značajnija i njen glas se sluša.

"Pogledajte samo ko je sve od stranih zvaničnika posetio našu zemlju poslednjih meseci - predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Kine Si Đinping, nemački kancelar Olaf Šolc... Čak i oni koji nisu pristalice predsednika Vučića ne mogu da ne priznaju da on lično uživa visok ugled u svetu. Nađite zemlju u svetu veličine i ekonomske snage kakvu ima Srbija čiji lider ima toliko značajnih međunarodnih kontakata, to samo govori o tome kakav ugled on ima u svetu", rekao je Vesić.

Kurir.rs