OVAKAV VANDALIZAM DUGO NIJE ZABELEŽEN! Usred noći u centru Čačka sekao stabla motornom testerom, stanari zgrad POBESNELI - Nadležne službe sastavile zapisnik

D. Č.

U Nemanjinoj ulici u Čačku protekle noći je nepoznato lice poseklo nekoliko stabala ispred zgrade u neposrednoj blizini Predškolske ustanove "Moje detinjstvo".

Vandal je prerezao šest stabala četinara visine preko tri metra. Po prijavi stanara, na lice mesta jutros su izašle ekipe policije i komunalne milicije koje su o ovom događaju sačinile zapisnik. Procenjuje se da je šteta veća od 100.000 dinara, pa će po nalogu policije ovaj slučaj preuzeti nadležno tužilaštvo.

- Noćas oko ponoći sa svoje terase sam čula zvuke ručne testere i videla lice koje je preseklo stabla. Sve je obavio veoma brzo, a zatim pobegao kroz haustor zgrade. Jutros smo videli da je mini park koji je podignut pre petnaestak godina potpuno uništen - priča stanarka zgrade u Nemanjonoj koja je jutros slučaj vandalskog čina prijavila policiji.

Stanari ovaj događaj povezuju sa nedavnom prodajom lokala koji se nalazi u prizemlju, a mini park se inače nalazi neposredno ispred izloga.

Od pripadnika Komunalne milicije smo saznali da je javna površina ispred zgrade u Nemanjinoj od broja 66 do 72, koju u Čačku popularno nazivaju "Fontana", u vlasništvu grada. Vlasnici stanova održavaju i koriste taj prostor, tako što su zeleni pojas do ulice uredili kao mini park, a deo iza višespratnice je uređen kao parking prostor. Inače, vlasnici stanova sve radove vezane za održavanje zelenih površina ispred svojih ulaza plaćaju profesionalnom upravniku zgrade, odnosno preduzeću koje se bavi održavanjem stambenih objekata.

- Budući da je šteta naneta sečom stabala i devastiranjem ovog prostora veća od 100.000 dinara, mi ćemo obavestiti nadležno tužilaštvo koje bi u ovom slučaju trebalo da postupa. Imamo izjave svedoka koji su sa terase noćas videli lice koje seče stabla. A u toku je i pribavljanje snimaka sa obližnjih kamera video nadzora ispred i iza zgrade gde se incident odigrao - rekli su komunalni milicajci okupljenim stanarima, nakon obavljlenog uviđaja na terenu.

Inače reč je o devastiranju zelenog pojasa u jednoj od najprometnijih ulica u Čačku, zbog čega su stanari i sadili drveće koje smanjuje buku i zagađenost. Incident se odigrao ispred petospratnice koja ima oko 400 stanova a koja je javnosti od ranije poznata po nesvakidašnjem problemu "misterioznog nestanka vode u sistemu grejanja,,. Ovaj problem je rešen tako što je otkriveno lice koje je na trećem spratu, zbog svađe s komšijom, napravilo slavinu na instalaciji grejanja i neovlašćeno prosipalo vodu.