HITNO SAOPŠTENJE - FS TZV. KOSOVA SE ŽALI UEFA ZBOG SCENA U LESKOVCU: Razbesnela ih zastava "Nema predaje" i skandiranje navijača! Tužili i pristalice Češke!

Petar Aleksić

Fudbalski savez takozvanog Kosova žaliće se UEFA zbog isticanja zastave "Nema predaje" i skandiranja navijača "Kosovo - Srbija" na utakmici 3. kola Lige nacija u Leskovcu između Srbije i Švajcarske

To nije sve, razbesnela ih je i podrška Srbiji od strane čeških navijača na utakmici Češka - Albanija.

Tim povodom FS lažne države izdao je hitno saopštenje:

"FS Kosova snažno osuđuje isticanje transparenata sa mapom Kosova prekrivenom srpskom zastavom uz natpis: 'Nema predaje', kao i pokliče protiv Kosova i Albanaca koji su se čuli tokom utakmica Lige nacija, Srbija - Švajcarska i Češka - Albanija. To su neprihvatljivi postupci, koje kontinuirano ponavljaju srpski navijači i navijači nekih drugih zemalja koje su bliske toj srpskoj grupi. Tim postupcima nema mesta u fudbalu i na sportskim borilištima, jer šire mržnju i podelu između ljudi i država".

"Podsećamo vas da su takvi incidenti u potpunoj suprotnosti sa vrednostima koje predstavljaju FIFA i međunarodna fudbalska zajednica. Fudbal bi trebalo da služi kao snažna platforma za širenje mira, koegzistencije i vrednosti opšte ravnopravnosti".

"Fudbalski savez Kosova, kao ravnopravni član UEFA kao i druge zemlje, spremio je zvaničan prigovor za UEFA, sa dokazima za sve prestupe i uvrede usmerene prema državi Kosovo, uz zahtev da se preduzmu hitne mere da bi njima takve scene bile kažnjene i da bi se sprečilo da se ponove. Fudbalski stadioni trebalo bi da služe kao arene za spektakl, za prave navijače, a ne za mesto na kojem će biti promovisan iredentizam, rasizam i različite uvrede".

"Fudbalski savez Kosova ostaje dosledan promociji vrednosti, poštovanja i solidarnosti u sportu i biće uključen na svakom nivou da bi osigurao da ovakva dela budu kažnjena mehanizmima međunarodnog fudbala", navodi se u saopštenju.

This browser does not support the video element.

Kosovo je Srbija odzvanja tribinama stadiona u Leskovcu  Kurir

 Kurir sport/J.M./Mondo