AMERIKA SE OGLASILA O KINESKIM VEŽBAMA OKO TAJVANA! Iz Stejt departmenta poručili da su "neopravdane i nose rizik od zaoštravanja"

Američki Stejt department osudio današnje kineske vojne vežbe oko Tajvana

Profimedia

Američke vlasti osudile su danas kineske vojne vežbe oko Tajvana, koje smatraju "neopravdanim" i sa rizikom od zaoštravanja situacije.

"SAD su ozbiljno zabrinute zbog vojnih vežbi (kineske) Narodnooslobodilačke armije u Tajvanskom moreuzu i oko Tajvana. Odgovor (kineske vojske) vojnim provokacijama na uobičajeni godišnji govor (tajvanskog predsednika Lai Čing Tea) je neopravdan i nosi rizik od zaoštravanja", izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Kina je danas pokrenula vojne manevre sa avionima i brodovima oko Tajvana, koji je sa svoje strane saopštio da je rasporedio "adekvatne snage" kao odgovor.

Vežbe nazvane "Zajednički mač 2024B" imaju za cilj "testiranje zajedničkih operativnih sposobnosti" snaga, saopštilo je jutros kinesko Ministarstvo odbrane.

screenshot YT/abscbnnews 

Zbog tih vežbi je tajvanski predsednik danas sazvao sastanak nacionalne bezbednosti, ostrvo je u stanju povišene pripavnosti.

Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije koja će se jednog dana ponovo ujediniti i nikada se nije odrekla upotrebe vojne sile da bi povratila kontrolu.

(Kurir.rs/Beta-AFP)