"Ućuta svekrva, ne pomenu više ništa na tu temu..." " Srbi opleli po svadbenim običajima, a jedan ih posebno nervira

Svaki kutak naše zemlje karakterišu različiti svadbeni običaji

Shutterstock

Gotovo da se ni uz šta u Srbiji ne vezuje toliko tradicije, običaja i rituala kao uz jedno venčanje. Neki od tih običaja opstali su još od naših čukunbaba i čukundedova, dok je većina današnjih mešavina tradicije i moderne kulture.

Ipak, i dan-danas se u pojedinim mestima u Srbiji praktikuju bizarnosti poput posmrtne svadbe ili bacanje žita preko kuće, što simbolizuje vezu sa precima i demonima, koji moraju da prihvate snaju.

Sezona svadbi uveliko traje, a na društvenim mrežama se polemiše o novim mladenačkim trendovima, prvom plesu kao i o nelogičnostima pojedinih običaja u sprezi sa današnjicom. Nema više onih vremena kada je mlada posle svadbe zvanično prelazila u mladoženjinu kuću. Danas većina mladenaca uveliko živi zajedno i pre svadbe, a mnogi parovi imaju i dece i žive u vanbračnoj zajednici. Upravo o ovom spoju tradicije i modernizacije pokrenula se polemika na društvenoj mreži X.

Shutterstock 

- Jedna od najglupljih stvari mi je kad stavovi idu po mladu, obara se jabuka, prodaju je braća, a mlada i mladoženja zapravo već imaju dete - glasila je objava koja je pokrenula lavinu komentara:

- Muž i ja živeli dve godine zajedno, besmisleno mi bilo da se ja vraćam kući pa kao on dođe po mene. Nismo decu imali - napisala je jedna devojka, a druga dodala:

- Meni je pravo da ti kažem glupo što uopšte ljudi koji već imaju decu i verovatno su venčani prave svadbu, ali razumem ekonomsku računicu.

Neki smatraju i da će se vremenom većina ovih običaja izgubiti jer parovi i pre braka uveliko žive zajedno.

- To ti je isto kao kad čovek kupi kuću, a nije potpisao ugovor, pa onda posle par godina ode kod notara i overi ugovor. Nije glupo - smatra jedan korisnik, a druga korisnica je dodala:

Aleksandar Jovanović Cile 

- Ja sam bila na svadbi gde su počeli da žive kod mladinih, dakle, udao se mladoženja, a mlada bacala sito na krov.

Pojedini građani smatraju da je ovo običaj koji treba poštovati zbog simbolike prelaza iz jedne u drugu familiju.

- Stari običaji su naše kulturno nasleđe, naravno da nemaju više smisla, ali je kul kad shvatiš da je to isto radio tvoj Askurđel ili Parđupan - glasi jedan od komentara.

Mnogi su pomenuli i trend proslave devojčake ili momačke večeri, a par uveliko živi zajedno i ima decu.

- Saglasna. Glupo i licemerno. Tako muž i ja živeli zajedno već pet godina, u kiriji naravno, objavimo da pravimo svadbu, svekrva već planira kako će sin joj da se sprema u bivšoj momačkoj sobi i da svatovi odatle dođu po mene u, pazi sad, naš iznajmljeni stan. Odgovorim ja da ako ćemo tako onda ima svatovi da dođu po mene u moj roditeljski dom 150 km daleko. Ućuta svekrva, ne pomenu više ništa na tu temu. Ubrzo je prestala da bilo šta planira jer joj je stavljeno do znanja da je gost na našoj svadbi, mi organizujemo, mi plaćamo, mi se pitamo za sve - napisala je jedna devojka.

This browser does not support the video element.

Svadba Aleksandre Bursać  Privatna arhiva