Prodaju vozačke dozvole za 1.400 evra na internetu! Opasne ponude na društvenim mrežama: Tvrde da su "legalne i zavedene"!

Upoznati smo da takvi profili postoje. Neki su upirali prstom u auto-škole, ali one to ne mogu da izvedu jer vode elektronske evidencije u realnom vremenu, kaže Mladen Rašeta, generalni sekretar Privredne komore auto-škola Srbije

Shutterstock, Printscreen

Ne poseduješ vozačku dozvolu? Oduzeta ti je vozačka? Nemaš vremena za polaganje? Javi se u inboks, vozačka ti bude gotova za sedam dana!, Mogu ti završiti vozačku za sedam dana bez polaganja, legalno i zavedeno!, Kupovina vozačke dozvole Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, informacije u DM, Dobijate 100% autentičnu vozačku dozvolu bez rizika!...

Ovo su samo neke od ponuda koje se mogu naći na Tiktoku i Instagramu, a kako saznajemo, cena te lažne dozvole ide do 1.400 evra!

Pokušali smo i mi da stupimo u kontakt sa nekima od njih, da iz prve ruke proverimo kako sve funkcioniše i da pitamo da li su i malo svesni ogromne opasnosti po život ljudi ovakvim svojim delovanjem, ali nismo dobili nikakav odgovor.

- Generalno, problem u našem društvu jeste to što postoji stav da može da vozi svako i da je obuka samo neka formalnost koju treba ispuniti, a kad god može da se preskoči, dobro je da se preskoči - naveo je za Kurir direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, dodajući da svako od nas zna koliko može biti opasno ukoliko vozilom upravlja neko ko nije prošao obuku u auto-školi.

Kurir Televizija 

Petar Rašeta, diplomirani inženjer saobraćaja u penziji, istakao je za Kurir da je svako ko neobučen uđe u saobraćaj potencijalna opasnost na putu.

- Ukoliko je vozač neobučen, on može da izazove saobraćajnu nezgodu i nečiju smrt. Obuka kroz koju prolaze polaznici auto-škola veoma je važna, kao što je važna u svakom zanimanju.

Printscreen 

 Generalni sekretar Privredne komore auto-škola Srbije Mladen Rašeta naglašava da ovo može biti izuzetno opasno ne samo za te vozače već i za druge učesnike u saobraćaju.

- To u auto-školi ne može da se završi, mi smo upoznati sa činjenicom da ti profili postoje. Neki su upirali prstom u auto-škole, ali u auto-školama nema načina da se to izvede jer one vode elektronske evidencije u realnom vremenu, ali je moguće tamo gde se eventualno još uvek vode papirne evidencije - naveo je on.

Rekao je da ima saznanja da su pojedini kandidati odlazili iz škola jer su "našli gde će da kupe vozačke dozvole", ali saznanja o ceni nema.

Prodavali pasoše i lične karte

Kurir je ranije pisao i o falsifikatorima koji su preko Tiktoka prodavali lažna dokumenta zemalja članica EU - pasoše, lične karte i vize, i to od 1.000 do 2.300 evra. U njihovu "savršenost" uveravali su tako što su pod UV svetlošću pokazivali znake koji su na originalu samo tado uočljivi. Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja, apelovao je tada da niko ne kupuje lažne isprave:

- Policija u bilo kojoj zemlji lako može da utvrdi ispravnost dokumenta. Kada policajac zaustavi osobu i traži, na primer, vozačku dozvolu, saobraćajnu ili bilo koji drugi lični dokument, on lako u proveri po matičnom broju dobija sve podatke o osobi, dokumentu, roku važenja...

Miroslav Macura, direktor Saobraćajne škole u Zemunu, rekao je u kratkom razgovoru za Kurir da se njihova škola ne bavi prodajom dozvola, te da vozi i da se čujemo od ponedeljka.

Upitali smo i u MUP da li su upoznati sa prodajom falsifikovanih vozačkih dozvola na društvenim mrežama, prosledili smo i printskrinove pojedinih profila, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

This browser does not support the video element.

Po pasoše i nedeljom  Kurir televizija