U ovom gradu radijatori već uveliko greju! Niš uložio četiri miliona evra, Beograd apeluje na svoje građane! Struka otkriva da li je Srbija spremna za zimu

Početak grejne sezone u Srbiji najavljen je za 15. oktobar i trenutno je glavna tema među građanima. Za "Puls Srbije" govorili su stručnjaci iz različitih gradova i odgovorili na sva aktuelna pitanja, među kojima su problemi i izazovi sa kojima se toplane mogu susresti tokom predstojeće zime.

Shutterstock, Marina Lopičić

Kako se približava početak grejne sezone, gradovi širom Srbije ulažu napore da osiguraju nesmetano snabdevanje i stabilno funkcionisanje sistema grejanja. U različitim sredinama lokalne vlasti rade na unapređenjima infrastrukture kako bi početak grejne sezone 15. oktobra mogao uspešno da počne. O tome kakva je situacija širom Srbije, za Kurir televiziju govorili su zvaničnici iz različitih gradova i otkrili da li je sve spremno, kao i da li se suočavaju sa nekim preprekama prilikom priprema za grejnu sezonu. 

O situaciji u Beogradu, sutrašnjem početku grejne sezone kao i potencijalnim problemima govorio je Vanja Vukić, direktor JKP Beogradske elektrane.

- Beogradske elektrane će, bez obzira na još uvek relativno visoke temperature za ovo doba godine, na vreme krenuti sa snabdevanjem grejanja. Građani će 15. oktobra rano ujutru moći da osete tople radijatore. Situacija tokom ostatka dana biće ispraćena od strane stručnjaka i na osnovu toga biće donešena odluka o tome kako će se grejanje dalje odvijati i da li će biti potrebno da se ono prekine. U periodu od prvog do devetog oktobra u Beogradu je obavljen probni period grejanja za ovu zimsku sezonu. Proverena je ispravnost celokupne toplotne mreže, 15 toplana i 18 kotlarnica. Nakon provere ustanovljeno je da sve funkcioniše u najboljem redu i da je grejna sezona spremna da započne na vreme - rekao je Vukić i posebno istakao:

- Pozivamo građane koji u svojim domovima imaju problema sa curenjem instalacija da problem prijave beogradskim elektranama. Kako narod ne bi pretpeo imovinsku štetu, Beogradske elektrane će izlaziti na sve intervencije. 

This browser does not support the video element.

Početak grejne sezone u Beogradu  Kurir televizija

U Sremskoj Mitrovici i okolini ranije zahlađenje dovelo je do prevremenog početka grejne sezone u odnosu na ostale gradove u Srbiji. Direktor Javno komunalnog preduzeća toplifikacija u Sremskoj Mitrovici, Miloš Kovač otkrio je za Kurir televiziju kada je tačno počelo snabdevanje toplotne energije u ovom gradu kao i da li za sada sve protiče kako treba.

- Grejanje je počelo 10. oktobra kako je spoljašnja temperatura definitivno iziskivala raniji početak grejne sezone. Sistem je u našem gradu takođe isproban ranije nego u drugim mestima u Srbiji. Sremska Mitrovica je to obavila krajem septembra. Sistem je većinom u odličnom stanju, jedini kvar koji smo imali pred sam početak sezone jeste curenje na jednoj od cevi. Tehnička služba je u najkraćem roku to rešila i sada sve funskcioniše u najboljem redu. Sve dok je temperatura iznad nule grejanje će u toku dana biti vremenski ograničeno, a nakon prelaska u minus snabdevanje će trajati 24 časa dnevno - saopštio je Kovač.

This browser does not support the video element.

U Sremskoj Mitrovici niske temperature dovele do ranije grejne sezone  Kurir televizija

Uprokos neobično visokim temperaturama tokom dana, u Nišu i okolini noći su veoma duge i hladne. Grad je i ove sezone spremno dočekao prve nagoveštaje zime te građani spremno iščekuju početak grejne sezone. Darko Pejčić, tehnički driektor toplane u Nišu za Kurir televiziju otrkio je sve potrebne informacije vezane za početak toplotnog snabdevanja, grejnim probama, kao i šta su one pokazale. 

- Grejna sezona i u Nišu počinje 15 oktobra. Jutarnje i noćne temperature u ovom delu Srbije veoma su niske tako da su se definitivvno stvorili uslovi za početak grejanja. Funkcionalne probe održane su tokom septembra i pokazale su da je sve u potpunosti spremno za normalno snabdevanje tokom zime. U rekonstrukciju toplotnog sistema tokom prošle godine uloženo je oko četri miliona evra, te građani Niša mogu bez brige koristiti usluge toplotnog snabdevanja. 

This browser does not support the video element.

Niš uložio četiri miliona evra u rekonstrukciju toplotnih sistema  Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako odzračiti radijator  Instagram/featureradiators