Hitno upozorenje za sve Gmail korisnike: Proverite da li je Vaš nalog možda ugrožen!

Google se suočava s novim talasom sofisticiranih napada na Gmail korisnike, pri čemu se hakeri sve više oslanjaju na veštačku inteligenciju. Prema zvaničnim podacima Google-a, Gmail trenutno ima više od 2.5 milijardi korisnika, što ga čini privlačnom metom za prevarante.

Shutterstock

Jedan od primera dolazi od konsultanta za IT rešenja, Sema Mitrovića, koji je nedavno gotovo postao žrtva realistične AI prevare putem telefonskog poziva. Sve je počelo kada je dobio obaveštenje o pokušaju oporavka Gmail naloga, što je uobičajen metod za fišing napade.

Mitrović je ignorisao prvi pokušaj, ali je nakon nedelju dana primio poziv iz SAD-a, koji se predstavljao kao podrška iz Google-a. Tokom razgovora, lažni predstavnik mu je rekao da je njegov Gmail nalog kompromitovan i da su podaci već preuzeti.

Profimedia 

Mitrović je, koristeći Google pretragu, otkrio da broj zaista pripada Google stranicama, ali to je bila samo pametna tehnika koja bi lako mogla prevariti korisnike koji nisu tehnički potkovani. Ova vrsta prevare koristi paniku i poverenje kako bi korisnici nepromišljeno delovali, piše Forbes.

Kako se zaštititi od AI prevara?

Google preporučuje da koristite "Advanced Protection" koji sada uključuje passkey podršku. Ovaj program pruža visok nivo sigurnosti korisnicima koji su podložni napadima, kao što su novinari i političari.

Shutterstock 

Korišćenjem passkey-a i naprednih zaštitnih funkcija, postaje gotovo nemoguće da hakeri preuzmu kontrolu nad nalogom, čak i ako imaju pristup korisničkom imenu i lozinci. Provera identiteta kroz biometriku i dodatne zaštitne mere čine ovu opciju izuzetno sigurnom za sve Gmail korisnike.

U svetu gde prevaranti koriste sve sofisticiranije tehnike, ostaje ključno biti oprezan i ne reagovati impulzivno na neobične zahteve. Google vas nikada neće kontaktirati iznenada telefonskim pozivom, a korišćenje njihovih alata za zaštitu, kao što su Napredni zaštitni program i passkey, može vam pomoći da budete korak ispred prevaranata.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic