U Beogradu svetska premijera novog romana Tonija Parsonsa: Za Sajam stižu i novi Goran Petrović, poslednja knjiga Dobrila Nenadića i "Sveti rat za Carigrad"

Čuveni pisac će biti gost najveće manifestacije u slavu pisane reči, a delo "Ubistvo za prezauzete" stiže pred publiku čak dva meseca pre objavljivanja u Velikoj Britaniji. Aleksandar Tešić objaviće delo "Sveti rat za Carigrad", čija junakinja je Mara Branković

Marina Lopicić

Jedan od najpoznatijih savremenih britanskih pisaca Toni Parsons, čija dela beleže milionske tiraže, biće specijalni gost Sajma knjiga u Beogradu, koji će se održati od 19. do 27. oktobra, najavili su iz "Lagune".


Pravi kuriozitet predstavlja činjenica da će Parsonsov najnoviji roman "Ubistvo za prezauzete" doživeti svetsku premijeru upravo u Beogradu, pred publikom i narodom prema kojem ne krije svoje divljenje, i to čak dva meseca pre objavljivanja u Velikoj Britaniji!

Marina Lopicić  Ponovo u Beogradu


- U "Ubistvu za prezauzete", sedmom nastavku serijala o detektivu Maksu Vulfu, inspirisanom istinitim događajem, upoznajemo Emu Mun, koja je odslužila šesnaest teških godina zbog oružane pljačke u kojoj su poginula dva čoveka, a obogatilo ih se mnogo više. Ali nije progovorila. Nije odala ni saučesnike niti ubicu. I vreme je za naplatu starih dugova. Dok iskrsavaju tela nevinih i krivih, samo jedan čovek stoji između prevejane kriminalke i njene želje za osvetom. Čovek koji ju je svojevremeno uhapsio. Maks Vulf. Samohrani otac jedne tinejdžerke, nepopustljivi i neustrašivi detektiv koji nikome ništa nije dužan i ima sopstveni kodeks časti - radnja je ove priče.

ATA images  Goran Petrović


"Laguna" će posthumno objaviti i novi roman Gorana Petrovića "Palata".


- Goran je završio ovo delo za života. Radio je na još dva romana iz velikog serijala "Delta". Ponosni smo na knjigu Đorđa i Zlate Lebović "Dijalozi o zlu i dobru", ali i poslednju knjigu Dobrila Nenadića "Bekstvo iz raja" - rekla je PR "Lagune" Tatjana Vučković na konferenciji za medije.


Veliko pojačanje ovog izdavača je Aleksandar Tešić, koji je najavio izlazak svog novog romana "Sveti rat za Carigrad".


- Verujem da će se čitaocima dopasti kao i raniji moji romani. Nova knjiga je pretežno istorijski roman s jednom vrlo zanimljivom temom, koja nije bila mnogo zastupljena kod nas, a to je pad Carigrada. Našao sam da je Čedomir Mijatović pre 120 godina pisao o tome. Za ovu temu sam se zainteresovao pre deset godina, dok sam pisao o Milošu Obiliću - rekao je autor.

Kurir  Aleksandar Tešić


On je otkrio da ništa nije znao o ovom velikom događaju.


- Volim da se držim činjenica. Na veliku sreću, ostali su opisi o padu Carigrada. Opsada je trajala 53 dana. Knjiga ima više od 700 strana. Glavni likovi su istorijske ličnosti - sultan Mehmed, car Konstantin Dragaš i Konstantin Mihailović, Srbin koji je učestvovao na strani Turaka, kao vazal. Čitaoci će saznati za neke vrlo malo poznate stvari. Mi Srbi smo u svakoj čorbi mirođija, pa smo prisutni sa svih strana. Pomajka sultana je bila Mara Branković, koja je imala važnu ulogu u padu Carigrada. Donosila je važne odluke i uspela je da spase grad od totalnog uništenja - otkrio je Tešić.