DELEGACIJA KOMUNISTIČKE PARTIJE NR KINE U POSETI NARODNOJ SKUPŠTINI: Raguš: Vučić i Đinping prepoznali da je svetu potrebna vizija mira

Marina Raguš, potpredsednica Skupštine Srbije i predsednica Odbora za spoljne poslove, sastala se danas sa delegacijom Komunističke partije Narodne Republike Kine, koju predvodi Li Ksiaokin (Li Xiaoxin), članica Centeralnog komiteta Kominističke partije Kine i direktorka Kancelarije Državne komisije za reformu javnog sektora.

Skupština Srbije Delegacija Komunističke partije NR Kine u poseti Narodnoj skupštini

Potpredsednica Raguš istakla je, kako se navodi u saopštenju, da delegacija Komunističke partije NR Kine dolazi u važnom momentu i geo-politički izazovnom vremenu. Ona je podsetila na činjenicu da su predsednici Srbije i Kine uspostavili čelično prijateljstvo, koje odoleva svim izazovima.

"Smatramo da je svetu potrebna kampanja i vizija mira, jer bez globalnog mira, nema ni regionalnog ni lokalnog mira, a time ni prosperiteta, a to su naša dva predsednika prepoznala“, naglasila je Raguševa.

Kako se ističe u saopštenju, sagovornice su se složile da naše dve zemlje baštine dugo i tradiocionalno prijateljstvo, koje se prenosi sa generacije na generaciju, koje je samo u prethodnih par godina izdržalo brojne izazove i postalo čelično.

Raguševa je ovu priliku iskoristila da još jednom zahvali kineskim partnerima na podršci našoj ekonomiji, što je omogućilo da se Srbija ekonomski podigne i osnaži, kao i da se zahvali na bezrezervnoj pomoći našoj zemlji tokom pandemije korona virusa.

"Neizmerno hvala što priznajete teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, što poštujete međunarodno pravo i što Srbiju podržavate na svim međunarodnim forumima. Za nas postoji samo jedna Kina, NR Kina, i to se neće promeniti“, istakla je potpredsednica parlamenta.

Li Ksiaokin, šefica kineske delegacije izrazila je, kako se navodi u saopštenju, zadovoljstvo razvojem prijateljstva Srbije i Kine i razvojem ukupnih bilateralnih odnosa, čemu značajno doprinosi i saradnja najviših zakonodavnih tela dve države.

Ona je dodala da se nakon poslednje posete kineskog predsednika Srbiji nalazimo u novoj fazi razvoja bilaterlanih odnosa i da dve zemlje nastavljaju da se nepokolebljivo međusobno podržavaju.

Sastanku su pored potpredsednice Raguš, prisustvovali i članovi Odbora ѕa spoljne poslove Biljana Pantić Pilja i Aleksandar Mirković.

Kurir.rs

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

Sastanak predsednika Srbije sa amabadorkom NR Kine u Srbiji Čen Bo  Video plus