NOVI SATELITSKI SNIMCI VOJNE BAZE U KAMBODŽI UZNEMIRILI PENTAGON Slike otkrile detalj od kog strahuje Amerika (VIDEO)

Neki u Vašingtonu predviđaju da će Kina na kraju imati globalnu mrežu baza ili civilnih luka koje može koristiti kao baze.

AP

Vašington je zabrinut zbog razvoja situacije u kambodžanskoj bazi Ream te sumnja da bi Kina mogla da iskoristi Kambodžu kako bi proširila vojni uticaj na globalnom nivou, piše u nedavnoj analizi britanski BBC.

Kinaima jednu od najmoćnijih vojski na svetu, ali po pitanju vojne prisutnosti u svetu daleko je iza SAD-a. Međutim, glavni svetski konkurenti ne nadmeću se samo u ekonomskoj areni, već Kina godinama radi na jačanju vojnih kapaciteta.

Postoji samo jedna inostrana baza kojom upravlja Kina, a reč je o bazi u Džibutiju, siromašnoj zemlji na Rogu Afrike, geografski značajnoj zbog pozicije trgovačkog i pomorskog čvorišta. Kambodža bi mogla da postane druga zemlja s trajnim kineskim vojnim prisustvom iako Kina i Kambodža negiraju da je to u pitanju.

"Otvorena za korišćenje"


Kambodžanska vlada istrajava u tvrdnji da je baza Ream kambodžanska vojna baza, "otvorena za korišćenje svim prijateljskim mornaricama", međutim, sve je više dokaza da Kina koristi sve snažnije ekonomske veze s Pnom Penom za jačanje vojne pozicije u regiji, piše BBC.

Satelitski snimci pokazuju da su u bazi Ream na vezi korvete kineske mornarice. Mol uz koje su privezane sagrađen je kineskim novcem i sasvim je sigurno dovoljno velik za mnogo veća ratna plovila, primećuje isti izvor.

Kambodžanska vlada više puta je negirala da je reč o prikrivenoj kineskoj bazi, podsećajući na odredbu kambodžanskog ustava koji zabranjuje bilo kakvu trajnu stranu vojnu prisutnost u zemlji.

- Ovo je kambodžanska, a ne kineska baza. Kambodža je mala, naši vojni kapaciteti su ograničeni. Treba nam više obuke od spoljnih prijatelja, posebno Kine - rekao je BBC-ju Seun Sam, naučnik s Kraljevske akademije Kambodže.

Međutim, zbog brzog jačanja kineske pomorske moći i činjenice da Kina danas ima više brodova u svojoj mornarici nego SAD, američka administracija prati situaciju s oprezom.

AP 

Zabrinutost podgreva dugogodišnja kineska politika velikih ulaganja u svetsku infrastrukturu putem inicijative Pojas i put.

Reč je o politici gradnje aerodroma i pomorskih luka, puteva, železnica i druge infrastrukture za koju Peking tvrdi da je u službi kineske trgovine i da pomaže održavanju blagostanja i mira u svetu.

Međutim, prema kineskom zakonu, sva kineska infrastruktura mora da bude sagrađena da odgovara i vojnim standardima.

"Opsežna ekspanzija"


Neki u Vašingtonu predviđaju da će Kina na kraju imati globalnu mrežu baza ili civilnih luka koje može koristiti kao baze. A jedna od prvih bi mogla biti Ream.

Kina je već zaposela tri ostrva u Južnom kineskom moru i tamo sagradila svoje utvrđenja, podseća BBC.

Jednu inostranu vojnu bazu, onu u Džibutiju, sagradila je 2016. godine. S druge strane, Sjedinjene Američke Države imaju oko 750 baza u svetu - od kojih je jedna takođe u Džibutiju, a mnoge su u Kini susednim zemljama poput Japana i Južne Koreje.

Odnosi između Kambodže i Kine poslednjih  nekoliko godina su postali vrlo bliski, posebno nakon smanjenja američke vojne pomoći Kambodži 2017. godine, kada je glavna opoziciona stranka u Kambodži zabranjena, a njene vođe prognane ili zatvorene.

Kineska medijska grupa 

Kina je postala glavni investitor u Kambodži, a tamošnja vlada danas je uveliko zavisna o kineskoj pomoći i investicijama. Zbog toga je kambodžanska vlada redovne vojne vežbe sa SAD zamenila vežbama Zlatni zmaj, koje održava s Kinom.

Do 2020. godine, dve zgrade koje su finansirale SAD u Reamu su srušene, a započeta je opsežna ekspanzija objekata čiji je ulagač Kina, piše BBC. Do kraja prošle godine sagrađen je novi mol koji je gotovo identičan molu dugom 363 metra u kineskoj bazi u Džibutiju. Pristanište je dovoljno dugo da primi najveći kineski nosač aviona, podseća BBC.

U tehničkom smislu, Ream zaista nije trajna baza.

- Proširenje je finansirala Kina, ali vlada nije bazu iznajmila Kini - kaže je Kirsten Gunes, istraživačica u Rand Corporationu, neprofitnoj organizaciji koja je prvobitno bila povezana s američkom vojskom.

- Jedan način da se zaobiđe ustavna zabrana je omogućiti stranim snagama kontinuirani pristup na rotacijskoj osnovi. SAD i Filipini deluju prema sličnim sporazumima - objasnila je Gunes za BBC.

Malo konkretnih prednosti


Većina analitičara veruje da bi dugoročna kineska prisutnost u Reamu Kini donela vrlo malo konkretnih prednosti.

Naime, Kina već ima tri baze na veštačkim ostrvima Mischief, Fiery Cross i Subi u Južnom kineskom moru. Snažne pomorske snage održava i na svojoj južnoj obali. Ipak, Ream se nalazi na ušću Tajlandskog zaliva zbog čega zabrinjava i susedne Tajland i Vijetnam.

S obzirom na druge baze dalje na severu, Ream se može smatrati kineskim pokušajem da opkoli dugu vijetnamsku obalu, smatraju neki stručnjaci.

Malo analitičara veruje da bi Kina u dogledno vreme mogla da parira globalnom vojnom dosegu SAD-a.

- Baza Ream ne doprinosi mnogo projekciji moći Kine - kaže i Greg Poling, direktor Inicijative za pomorsku transparentnost CSIS-a.

Ream može značajno da poboljša prikupljanje obaveštajnih podataka, praćenje satelita i otkrivanje ili nadgledanje dugoročnih ciljeva.

- Ovi projekti nisu jako važni za Kinu. Ali zasad su im jedino oni dostupni - zaključio je.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/Preneo: V.M.)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

KURIR U PENTAGONU! Sabrina Sing o bezbednosti Zapadnog Balkana: Svesni smo povišenih tenzija, posvećeni smo boljoj saradnji   Kurir televizija