ORBAN ZAPRETIO: Napraviće haos oko kredita za Ukrajinu kako bi pomogao Trampu

Sve oči su uprte u samit lidera EU ove nedelje u Briselu.

Shutterstock

Prema pisanju Politika, poslednji pokušaj Mađarske da poremeti pomoć Ukrajini nije u novcu, on bi kaznio EU. Radi se o sklapanju prijateljstva sa Donaldom Trampom.

Mađarski premijer Viktor Orban sprema se da uruči veliki politički poklon svom najboljem prijatelju preko Atlantika, bivšem predsedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu.

On je smislio način da dopusti Trampu, ako uspešno stigne do Bele kuće za drugi mandat u novembru, da se izvuče iz zajma od 50 milijardi dolara koji su SAD, Evropska unija i lideri G7 ponudili Ukrajini da podrže njenu borbu za opstanak protiv Rusije.

To bi Trampa otvorilo, dozvoljavajući mu da kaže republikanskim glasačima da, ako bude izabran, neće dati Ukrajini ni centa.

Mađarska kaže da neće pristati na promenu pravila koja bi omogućila Vašingtonu da igra glavnu ulogu u zajmu sve do posle izbora u SAD.

Zajam bi u potpunosti bio otplaćen korišćenjem neočekivanog profita ostvarenog od preko 250 milijardi dolara ruske imovine koja je imobilisana širom zapadnih zemalja nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Vašington insistira na tome da EU treba da produži rok za obnavljanje sankcija na najmanje 36 meseci. Prema sadašnjim pravilima, sankcije EU se obnavljaju svakih šest meseci, što povećava verovatnoću da jedna zemlja odmrzne imovinu, što bi primoralo nacionalne vlade da iskoriste novac poreskih obveznika za otplatu zajma.

Dok se svaki drugi lider zalaže za produženje perioda sankcija na 36 meseci, kako to traže SAD, Orban to odbija. Prema sopstvenim pravilima EU, 27 zemalja članica treba da odobre sve izmene pravila o sankcijama.

Ukrajini su hitno potrebna nova finansijska sredstva od njenih zapadnih saveznika kako bi održala svoju državu u funkciji i pripremila se za ono što se očekuje da će biti brutalna zima dok Rusija cilja energetsku infrastrukturu te ratom razorene zemlje.

Sada, zahvaljujući Orbanu, malo je verovatno da će SAD značajnije učestvovati. Ipak, Evropa će verovatno ići napred.

- Ako ovo ne rešimo produženjem trajanja sankcija, to će EU, uključujući Mađarsku, koštati više novca - rekao je jedan neimenovani diplomata EU.

AP Alex Brandon 

Troškovi za evropske zemlje, uključujući Mađarsku bili bi veći nego da su SAD bile u programu. Međutim, za Orbana je to mala cena. Prednost za njega je što će kupiti preko potrebnu dobru volju od svog republikanskog prijatelja.

- Mađarsku nije briga da li Evropa mora da plati više. Radi se o pomoći Trampu - rekao je drugi diplomata EU.

Ako Brisel i Vašington zajedno preuzmu zajam od 35 milijardi evra, reizabrani Tramp bi godinama bio vezan za njegovo servisiranje. Ali ako se zajam odobri bez SAD, on ne bi imao takvu obavezu.

Orbanovo blokiranje zajma je najnoviji primer usklađivanja između Trampa i mađarskog premijera, koji su se sastali tek u julu u Mar-a-Lagu. Obraćajući se novinarima u Briselu, Orban je rekao da će popiti "nekoliko flaša šampanjca" ako Tramp pobedi Kamalu Haris u novembru. Čini se da njih dvojica već marširaju u korak kada je Ukrajina u pitanju.

AP Mark Schiefelbein 

Ono što izgleda kao tehnička prepirka je kritičko razmatranje za Vašington i moglo bi biti dovoljno da razbije transatlantsko jedinstvo o podršci Ukrajini, barem na finansijskom frontu.

Dok Orban preti da će upotrebiti svoj veto u Briselu, SAD su signalizirale da razmatraju učešće u zajmu, iako sa znatno nižim iznosom čak iako EU ne mogu da produže period sankcija, rekao je treći diplomata EU i zvaničnik Evropske komisije.

Jedna od opcija uključuje da Vašington doprinese sa 5 milijardi dolara, što je otprilike jednako iznosu ruske imovine koju drži u zemlji i da bi i dalje ostavio Evropu da nosi lavovski deo računa.

Zvaničnik Komisije veruje da SAD ne žele da stignu "praznih ruku" na sastanak ministara finansija G7 u Vašingtonu krajem oktobra koji će verovatno odlučiti o sitnim slovima zajma od 50 milijardi dolara.

Možda je još važnije, Japan je nedavno signalizirao da bi se mogao povući iz zajma ako SAD ne uzmu učešće.

Za sada, sve oči su uprte u samit lidera EU ove nedelje u Briselu.

Ako Mađarska odbije da se pomeri u vezi sa trajanjem sankcija, EU će verovatno finalizovati zajam pod sopstvenim uslovima jer njena budžetska pravila znatno olakšavaju dobijanje odobrenja plaćanja od strane nacionalnih prestonica pre kraja godine.

EU ubrzano planira da plati do 35 milijardi evra Ukrajini, što pokriva udeo SAD u zajmu i trebalo bi da bude finalizovano do kraja oktobra. Ali vlade u EU koje stiču novac ne žele da povećaju svoj doprinos za pokrivanje manjka iz SAD.

(Kurir.rs/Politico/Preneo: V.M.)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

ORBAN VEĆ POSTIGAO JEDAN OD SKRIVENIH CLJEVA?! Analitičar naveo PRAVE motive posete Putinu i Siju koji se kriju iza mirovne misije  kurir televizija