EKSPERTI ZA KURIR OTKRIVAJU TAJNE METODE DILERA DROGE: Proizvode na mestima na koje ne bi nikada posumnjali, a ove ljude biraju za distribuciju

Prethodnih dana u Srbiji je otkriven veći broj organizacija koje su se bavile organizovanim kriminalom proizvodnje i distribucije marihuane. O tome koliko je to česta pojava u našoj zemlji kao i koje su metode potrebne da bi njoj se stalo na put za Kurir televiziju otkrili su Slađana Nedeljković i Boža Spasić.

MUP Srbije, Kurir Televizija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su dvojicu mušakaraca iz Čačka, i jednog iz Inđije. Oni su osumnjičeni da su izvršili krivično delo neovlašćene proizvodnje i prodaje opojnih droga i zbog toga su uhapšeni u selu Viljuša kod Čačka.

Podsetimo, inspektori grupe za borbu protiv droga su pretresom pomoćnih prostorije kuće u selu pored Čačka pronašli laboratoriju za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima. Pronađeno je 53 kilograma sasušene biljne materije za koju se sumnja da je marihuana, 22 stabiljke kanabisa kao i vagicu za precizno merenje. Prema zvaničnim podacima policijske uprave Čačak, osumnjičenicu su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu te im je nakon toga određeno zadržavanje do 48 sati. 

Slučaj u Čačku nije jedini, policija je početkom oktobra u Kruševcu pronašla 1.000 stabljika kanabisa i kompletnu opremu za uzgoj marihuane. O tome da li je marihuana trenutno najzastupljenija droga u Srbiji, o činjenici da je danas sve lakše doći do nje kao i o ostalim aktuelnim pitanjima vezanim za ovu temu govorili su gosti emisije "Puls Srbije", Boža Spasić, stručnjak za bezbednost i Slađana Nedeljković, novinarka hronike u Kuriru.

Spasić je za Kurir televiziju otkrio na koji način se pojedinci odlučuju za ovu vrstu biznisa, kao i na koji način ga započinju. Kako je rekao, danas je putem ilegalnih sajtova vrlo lako nabaviti seme marihuane, što je prvi i najvažniji korak kada je u pitanju bavljenje uzgojom droge.

Kurir Televizija 

- Marihuana se gaji svuda u svetu. U Srbiji sigurno postoji nekoliko stotina manjih laboratorija za proizvodnju marihuane. Ovaj broj je vrlo visok imajući u vidu koliko je komplikovana distribucija marihuane i sve ono što njena proizvodnja nosi. Kada se pojedinac odluči da se upusti u sve ovo, to znači da on već unapred ima razrađen plan. Pre svega zna gde će i kome moći da proda proizvod. U pitanju je organizovani kriminal - rekao je Spasić i istakao:

- Vrlo je verovatno da zasadi i laboratorije koje postoje na našim prostorima nisu proizvodi pojedinaca već neke velike organizacije. On je taj koji sve proizvedene količine marihuane otkupljuje i vrši dalju distribuciju. 

Slađana Nedeljković nadovezala se na reči svog sagovornika i detaljnije objasnila kako funkcionišu velike organizacije i na koji način se zahvaljući posebnim taktikama bave ovom vrstom organizovanog kriminala.

- Kada su u pitanju pomenute organizacije, kao primer možemo uzeti klan Veljka Belivuka. Braća Budimir bili su zaduženi za poslove sa marihuanom, njenom proizvodnjom i distribucijom. Krupne organizacije i dileri opstaju isključivo zbog razvijene logistike. Uzgoj vrše na taktički isplaniranim mestima i imaju dobru komunikaciju sa svojim distributerima. Kao primer dobre logistike velikih organizacija možemo uzeti izjavu Srđana Lalilća, gde je prilikom suđenja otkrio da se njihova laboratorija nalazila u stanu nedaleko od centra grada. U pitanju su mesta na koja niko ne bi posumnjao. Što su bliže očima javnosti, to su manje sumnjiva - rekla je Nedeljković i naglasila:

- Druga najvažnija stvar kada je u pitanju distribucija droga jeste ko će je vršiti. Imali smo primere gde su se bake i deke bavile ovim zaduženjem, poput prošlogodišnjeg slučaja gde je u Beogradu uhapšena baka koja je u svom rancu nosila amfetamin. Glavno oružje takvih organizacija jesu upravo ljudi koji ne izgledaju kao neko ko bi mogao da se bavi takvom delatnošću. 

Kurir Televizija 

Nedeljković se takođe nadovezala na temu kako je maruhana u Srbiji preterano dostupna, kao i činjenicu da se njena distribucija i konzumacija među našim stanovnicima uopšte ne krije:

- Postoje reklame i tutoriali na instagramu i ostalim društvenim mrežama koje prikazuju neke od načina kako se marihana može na suptilan način nositi sa sobom, konzumirati i deliti sa svojim okruženjem. Reklame bez obzira na to što nisu direktne i ne spominju tačan naziv proizvoda o kojem se radi, daju vrlo jasnu sliku da je u pitanju marihuana. 

Sagovornici su se složili da je jedan od načina prevencije širenja distribucije i proizvodnje marihuane u Srbiji upravo povećana kontrola u manjim sredinama, odnosno sredinama koje se čine izolovanim od sveta u kojem se konzumiranje droge smatra češćim. Sa druge strane, gosti su istakli kako je potrebna i povećana kontrola sajber bezbednosti, odnosno društvenih mreža i sadržaja koji su dostupni omladini. 

This browser does not support the video element.

Koliko je marihuana zastupljena u Srbiji?  Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Hapšenje, marihuana  Mup Srbije