Tenzije na Pacifiku: Kina testira granice novim vojnim vežbama oko Tajvana

Kurir Televizija

Kineska vojska je započela novu seriju vojnih vežbi u blizini Tajvana, ciljajući na "separatističke akcije tajvanskih snaga za nezavisnost". Peking je rekao da su vežbe "legitimne i neophodne za očuvanje suvereniteta i nacionalnog jedinstva". Prethodne vojne vežbe nedaleko od Tajvana, Kina je održala u maju 2024. Tada su vojne vežbe organizovane samo tri dana pošto je novi tajvanski predsednik Vilijam Lai položio zakletvu.


Tajvanske vlasti su u stanju visoke pripravnosti, dok su kineski avioni i brodovi nastavili sa manevrima. Kineska obalna straža rasporedila je četiri flote za "inspekcije," dok je Peking poručio da su ove operacije "strogo upozorenje" protiv snaga koje zagovaraju nezavisnost Tajvana.


Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države upozorile su Kinu da njeni potezi mogu izazvati eskalaciju napetosti i pozvale Peking na uzdržanost.


U Usijanju pitamo: Koje su moguće političke i vojne posledice ako Kina nastavi sa ovakvim provokativnim manevrima? Kako tajvanske vlasti planiraju da odgovore na ove vežbe, i koliko je realna mogućnost daljih sukoba? Kakvu ulogu u ovoj situaciji igraju Sjedinjene Američke Države i druge zapadne sile?

Gosti Usijanja:


Dr Rajko Petrović, Institut za političke studije
Ognjan Stošović, sinolog
Darko Obradović, Centar za stratešku analizu
Urednik i voditelj: Jelena Pejović