ZAŠTO SRPSKOJ EKONOMIJI IDE TAKO DOBRO! Ugledni kanal pokušao da objasni čudo zvano Srbija koja sada ima najveći investicioni rejting među EU kandidatima!

Instagram/buducnostbijeav, Youtube Printscreen/TLDR News EU

BEOGRAD - Kao što ste primetili evropskoj ekonomiji trenutno ne ide baš dobro, rast je slab, produktivnost stagnira a glavno rešenje koje je predložio Mario Dragi u svom nedavnom izveštaju, na stotine miliona evra zajedničkih pozajmica na evropskom nivou potpuno se kosi sa talasom evroskeptizicma koji je širi kontinentom, utisak je TLDR News EU, odnosno kanala Nebula koji je emitovao video o neverovatnom uspehu srpske ekonomije.

Međutim, čini se da jedna evropska zemlja ostaje potpuno imuna na ovo što se dešava u Evropi a to je kandidat za prijem u EU - Srbija, koja beleži najjači rast BDP, ali i zarada na evropskom kontitnentu, a koja je upravo dobila i kreditni rejting koji je odoborio Standard&Pur.

U ovom videu pozabavićemo se ekonomskim bumom Srbije i pokušati da objasnimo kako se (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić odupreo evropskom trendu.  Hajde da pogledamo podatke!

Tokom proteklih 7 godina, počev od 2018, srpski BDP rastao je 2,5 puta brže od onog u Evropskoj uniji, a prema podacima MMF za to vreme BDP Srbije porastao je za 26,5 odsto u odnosu na EU koja je zabeležila rast od 10,2 odsto.

Youtube Printscreen/TLDR News EU 

Kada je 2020. počela pandemija kovida a Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2022, mnoge evropske ekonomije bile su teško pogođene. Ali Srbija je kroz ovu oluju očigledno prošla očigledno vrlo dobro, reči su autora analize na kanalu Nebula. Srbija je ostala otporna jer je od Rusije nabavljala energetske resurse koji pokrivaju četvrtinu naftnog uvoza i 2/3 uvezenog gasa. Tako je srpska ekonomija nastavila da raste impresivnom stopom.

Youtube Printscreen/TLDR News EU 

Štaviše, srpski BDP porastao je za 4,7 odsto u prvom kvartalu 2024, a 4,2 odsto u drugom kvartalu, što je značajno više u odnosu na rast u EU u istom periodu, što znači da će Srbija u 2024. zabeležiti BDP rast od 4 odsto, dok velike evropske ekonomije poput francuske beleže rast od 0,7 odsto. U Nemačkoj je još gore - rast je tek 0,2 odsto.

Youtube Printscreen/TLDR News EU 

Čak i najbrže rastuće ekonomije u Evropi poput Poljske i Irske očekuju rast od 1,5 i 1,2 odsto.

Srbija takođe očekuje i veoma skroman budžetski deficit, a i srpski indeks berzanske trgovine Belex beleži najveći rast od čak 18 odsto u 2024, što je najveći rast u poslednjih 10 godina.

Youtube Printscreen/TLDR News EU 

Srbija je bila smatrana riskantnom među stranim ulagačima ali čak tri svetske kreditne agencije su joj podigle rejting sa stabilnog na pozitivan. Međutim, prošlog petka S&P je povećao Srbiji kreditni rejting što znači da Srbija sada ima najveći investiocioni rejting među EU kandidatima, kao i da se po tome izjednačila sa EU članicama Mađarskom i Rumunijom.

Analitičar kanala Nebula podseća i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobijanje takvog S&P kreditnog rejtinga ocenio "ličnom pobedom" kao i da se "Srbija sada takmiči s najboljima".

I na kraju objašnjenje! Zašto srpskoj ekonomiji ide tako dobro

Pod broj 1, objašnjava analitičar, porast domaće potražnje koja je posledica impresivnog rasta zarada, a prosečna je trenutno u Srbiji 825 evra, odnosno 41 odsto manje od prosečne zarade u EU što je značajan porast u odnosu na 2020. kada je jaz između prosečne plate u Srbiji i one u EU bio 51 odsto. Analitičar napominje i da je cilj predsednika Vučića da prosečna plata 2027. u Srbiji bude 1.400 evra.

Youtube Printscreen/TLDR News EU 

U video-analizi se dodaje da je rast plata od 10 odsto u Srbiji najveći u Evropi, a da svemu doprinose i dobra odluka države da ulaže u saobraćaj, energiju i infrastrukturu što je prošle godine bio iznos od 4,8 milijardi evra uz projekciju da će taj iznos do 2027. narasti do 5 milijardi evra, što je ugrubo rečeno 7,5 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Srbije.

Pod broj 2, brojne strane investicije, u vrednosti od 4,4 milijarde evra samo prošle godine.

Youtube Printscreen/TLDR News EU 

Uključujući i veliki železnički projekat - brza pruga od Beograda do Budimpešte.

Kurir.rs/SĐP/Youtube TLDR News EU/Nebula