JA SAM I SRBIN I HRVAT! PONOSAN SAM NA KORENE! Dobio nezgodno pitanje, pa šokirao ceo region odgovorom: Plakao sam kada sam čuo himnu Hrvatske!

Alexandre Martins/DPPI/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Videli smo da se muči Pari Sen Žermen bez Nikole Karabatića na startu sezone, ali moraće da se snađu. Najveći rukometaš svih vremena oprostio se na Olimpijskim igrama, a zauvek je ostao žal što nije obukao dres Srbije. Imao je zašto, pošto je rođen u Nišu i majka mu je Srpkinja. Sa druge strane otac Branko Karabatić je Hrvat iz Trogira i bivši rukometaš, koji je u Nišu igrao za Železničar.

Karabatić nije uspeo da na Olimpijskim igrama uzme još jednu medalju sa velikih takmičenja, mada teško da mu se nešto može zameriti. U karijeri je osvojio 18 medalja sa velikih takmičenja, od toga 11 zlata. Karabatić ima tri olimpijska zlata i jedno srebro (!), a gde su još svi ostali trofeji. Četiri puta je bio prvak sveta, četiri puta prvak Evrope, odnosno ima još šest medalja "drugačijeg" sjaja sa ovih takmičenja. Ali, šta je on? Srbin, Hrvat, Francuz?

Zabulon Laurent/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Majka Radmila i otac Branko već su se sa juga Srbije preselili u Francusku kada je Nikola imao četiri godine, pa se njegov brat Luka Karabatić, trenutno kapiten PSŽ-a, rodio u Strazburu.

HRVATI GA SVOJATALI, ON IM OTEO MEDALJU!

Nikola je ipak uvek pričao srpski, poznaje srpsku kulturu i druži se sa srpskim sportistima. Videli smo ga na Olimpijskim igrama u Parizu kako provodi vreme sa Novakom Đokovićem, ali reprezentacija nije dolazila u pitanje. Jedini izbor mu je bila Francuska, mada se oseća "i kao Srbin i kao Hrvat". Ipak i pored toga pobeda nad Hrvatskom mu je omiljena u karijeri. Bila je to 2009. godina, kada je uzeo zlato usred Zagreba na Mundijalu u meču sa domaćinom u finalu.

Laurent Sanson / imago sportfotodienst / Profimedia 

"Ja sam i Srbin i Hrvat. Imam korene u obe zemlje i na to sam jako ponosan. Francuska je moja domovina, ali mi je drago što vučem korene iz bivše Jugoslavije. Zbog oca ću zauvek pamtiti finale protiv Hrvatske. Bile su to dva najbolja tima u pet godina, prepuna Arena, 15.000 ljudi i svi su bili protiv nas i protiv mene. Sećam se kad su se pevale himne, znam kako teško je bilo mom tati, njegov sin igra protiv Hrvatske u finalu Svetskog prvenstva. Kada je počela himna, a himna Hrvatske je jako lepa, počeo sam da plačem, bilo je stvarno čudno i video sam kako mi je otac osećao, razmišljao sam o njemu", dodao je Karabatić, koji je tada ipak imao poseban motiv protiv Hrvatske i doneo je svojoj Francuskoj titulu prvaka sveta. "Najdraža titula mi je ta sa Svetskog prvenstva u Hrvatskoj 2009. Mama i tata su bili u publici, gledali su utakmicu s tribina, a to je trenutak karijere koji nikad neću zaboraviti, pred 15.000 Hrvata koji su bili protiv mene... Joj, to nikad neću zaboraviti".

SADA MOŽE DA TURISTIČKI OBILAZI SRBIJU!

Čitav život je proveo u Francuskoj, ali je najavio da će nakon kraja karijere odvojiti vreme da obiđe kako Srbiju tako i Hrvatsku. A u porodici Karabatić će se naš jezik i dalje govoriti. Jeste da mu romansa sa Blankom Vlašić nije uspela, ali i ovako će njegova deca pričati naš jezik. "Siguran da ću decu naučiti da govore hrvatski i srpski jer mi je to jako bitno. Ipak sam Balkanac, ponosan sam na svoje korene, tamo imam kuću i porodicu i želim da mi deca znaju odakle su im koreni", rekao je Karabatić.

Kurir sport / Mondo

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Vojvodina - Nekse rukomet  Arena 2 Premium