POTPREDNICA SKUPŠTINE SA PREDSEDNICOM BIORA FORUMA ŽENA IPU Paunovićeva istakla važnost aktivnog učešća žena u društvenom, političkom i ekonomskom životu

Potpredsednica parlamenta Srbije Snežana Paunović razgovarala je sa predsednicom Biroa foruma žena IPU Sintijom Lopez o održavanju Konferecije parlamentarki u Meksiku

Narodna Skupština

U Ženevi je u toku drugi dan Generalne debate 149. skupštine Interparlamentarne unije koja će trajati do 17. oktobra, a tema je „Korišćenje nauke, tehnologije i inovacija radi mirnije i održive budućnosti".

Tokom zasedanja, 149. skupštine Interparlamentarne unije, potpredsednica parlamenta Srbije Snežana Paunović razgovarala je sa predsednicom Biroa foruma žena IPU Sintijom Lopez o održavanju Konferecije parlamentarki u Meksiku, kao i sastanka Biroa foruma parlamentarki IPU, koji bi trebalo da bude održan u Beogradu, sledeće godine.

Održavanje Biroa foruma parlamentarki van sedišta bi bio svojevrstan iskorak, jer to bi bilo prvi put da se sednica ovog Biroa ne održava u sedištu zasedanja IPU.

Paunović je istakla važnost aktivnog učešća žena u društvenom, političkom i ekonomskom životu.

„Procenat žena u parlamentu Srbije je 40 odsto. Srbija je još 2020. godine povećala najmanji neophodan broj žena na izbornim listama”, rekla je Paunović.

Ona je iskoristila priliku i da čestita Meksiku na izboru žene na mesto predsednika države, prvi put u istoriji te zemlje.

Razgovarano je i o merama i programima koje treba da doprinesu ostvarivanju prava žena.

Srpsku delegaciju predvodi Snežana Paunović, a pored nje su prisutni i potpredsednik Narodne skupštine Edin Đerlek, poslanici Mladen Grujić, Ivana Stamatović, Ivana Rokvić i prof. dr Jelena Jerinić.

Interparlamentarna unija je najstarija međunarodna parlamentarna organizacija i predstavlja najveći forum parlamentaraca u kojem se vodi dijalog o miru i saradnji među narodima, koji neguje i unapređuje koncept predstavničke demokratije, uspostavlja kontakte i razmatra pitanja od međunarodnog značaja.

Srbija je bila domaćin 141. zasedanja ove Unije 2019. godine.

Ima 180 zemalja članica, a Srbija je njen punopravni član od 1891. godine.

Kurir.rs/Narodna Skupština