OVO JE TIM SRBIJE ZA ŠPANIJU: Piksi mora da kombinuje zbog povrede Saše Lukića! Otkrivamo koji igrač će ga zameniti u startnih 11!

Srpski fudbaleri pred teškim zadatkom, da ostanu neporaženi protiv šampiona Evrope u Ligi nacija

Starsport

Fudbaleri Srbije pobedili su Švajcarsku rezultatom 2:0 u Ligi nacija i sa pozitivnom energijom i dobrom atmosferom otputovali u Španiju, gde će večeras u Kordobi od 20.45 igrati protiv aktuelnih prvaka Evrope.

Nacija je ponovo na nogama, opet vlada veliko interesovanje za utakmice reprezentacije, posle debakla na EURO 2024 u Nemačkoj. Još jednom se pokazalo da samo pobede i dobar rezultat vraćaju veru u srpski reprezentativni fudbal. Protiv Švajcarske, ali i u prethodne dve utakmice u Ligi nacija, sa Španijom i Danskom, videli smo neku novu Srbiju. Nacionalni tim više ne traži posed lopte, niti igru gradi na tom segmentu igre. Nova Piksijeva Srbija prilike vidi u tranziciji i kontranapadima, koji počivaju na organizovanoj i čvrstoj odbrani, kako u zadnjoj liniji, tako i u sredini terena.

Petar Aleksić 

Dragan Stojković nije krio da je pred utakmicu sa Španijom imao određenih kadrovskih problema. Pre svega, jer se u Leskovcu protiv Švajcarske povredio Saša Lukić, važan fudbaler u sistemu selektora. On je već otputovao u London, gde rehabilituje povređeno rame uz pomoć lekara iz svog kluba Fulama. Pitanje koje interesuje svih sedam miliona Srba je, ko će zameniti neumornog veznjaka?

Starsport 

Ali, krenimo redom. Na golu Srbije stajaće Predrag Rajković, najbolji akter utakmice protiv Švajcarske, gde je odbranio penal i skinuo nekoliko neprijatnih udaraca. Sigurnošću i stabilnošću plenio je u dosadašnjim utakmicama Lige nacija, pa ne sumnjamo da će tako biti i večeras protiv Španije.

Kurir 

Defanzivna linija neće pretrpeti bilo kakve promene u odnosu na meč protiv Švajcaraca. Deluje da su Strahinja Eraković, Nikola Milenković i Strahinja Pavlović zakucani kao štoperski tandem, ne samo za ovu utakmicu u Kordobi, već i za celu Ligu naciju, a verovatno i kvalifikacije za Svetskoprvenstvo 2026. godine. Pored njih, alternativa sa klupe je Jan Karlo Simić, koji koristi svaku priliku koju dobije od selektora Dragana Stojkovića.

Starsport 

U sistemu sa trojicom štopera, jasno je da će Srbija igrati sa tzv. "ving bekovima" širokog radijusa kretanja. Desna strana rezervisana je za Kostu Nedeljkovića, a leva za Veljka Birmančevića. Iako je mladi desni bek Aston Vile bio u tri utakmice Lige nacija najslabije ocenjeni igrač Srbije, jasno je da on iz meča u meč bila sve bolji. Sa druge strane, Veljko Birmančević je taj koji pokreće ofanzivne akcije i koji je inicijator važnih napada iz tranzicije.

Starsport/Peđa Milosavljević 

Vezni red će pretrpeti najveće promene. Zbog povreda nema standardnog Ivana Ilića i Andrije Živkovića, a Ligu nacija propušta Sergej Milinković Savić. Jasno je da će u vezi igrati Nemanja Maksimović i Marko Grujić. Upravo će na njima dvojici biti fokus, da pritisnu i koliko toliko zaustave osovinu španske reprezentacije oslikanu u Fabijanu Ruizu i Martinu Zubamendiju. Zamena za Sašu Lukića, nekako najlogičnije, trebalo bi da bude Saša Zdjelar. Defanzivni vezni moskovskog CSKA pokazao je u onih 20 minuta protiv Švajcarske da svojom agresivnošću i čvrstinom može da odgovori na svaki zadatak koji pred njega postavi selektor Stojković. Samo bi trebalo da se čuva žutih kartona.

Petar Aleksić 

Ofanzivni deo reprezentacije Srbije činiće Lazar Samardžić i Aleksandar Mitrović. Pokazao je levonogi fudbaler Atalante protiv Švajcarske, da je sve bolji i bolji. Nije lako zameniti Dušana Tadića, ali sa Lazarom Srbija dobija jednu novu dimenziju. Mladi fudbaler daleko je odgovorniji, kada je u pitanju posed lopte i posebno trčanje i pomoć veznom redu, u odnosu na bivšeg kapitena koji je odlučio da više ne igra za Srbiju. Aleksandar Mitrović je srce srpskog tima, fudbaler koji svojom energijom diže sve ostale i napadač koji jednim potezom, a pokazao je to protiv Švajcarske, može da reši utakmicu.

Srbija (3-5-1-1): Rajković - Eraković, Milenković, Pavlović - Nedeljković, Grujić, Zdjelar, Maksimović, Birmančević - Samardžić - Mitrović.

This browser does not support the video element.

Kosovo je Srbija odzvanja tribinama stadiona u Leskovcu  Kurir