Snežana Paunović na Generalnoj debati: Srbija se zalaže za kontrolisano korišćenje nauke

U Ženevi je u toku drugi dan Generalne debate 149. skupštine Interparlamentarne unije koja će trajati do 17. oktobra,

Printscreen Instagram

Potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović obratila se drugog dana Generalne debate 149. skupštine Interparlamentarne unije (IPU) u Ženevi. 

Paunović je istakla da je za Srbiju kontrolisano korišćenje nauke osnov nacionalne razvojne strategije i da je značajno ulagala u razvoj sektora informacionih i komunikacionih tehnologija (IT) koji je zabeležio rast u izvozu sa 375 miliona evra 2012. godine na više od četiri milijarde evra koliko se očekuje ove godine.

Paunović je dodala da se broj ljudi zaposlenih u ovom sektoru udvostručio na skoro 115.000, što ga čini sektorom sa najbržim rastom.

"Srbija je 2019. godine postala prva zemlja u Jugoistočnij Evropi koja je usvojila Nacionalnu strategiju razvoja veštačke inteligencije, što ukazuje na našu posvećenost tehnološkim inovacijama. Takođe, 2021. godine smo uveli veštačku inteligenciju u nastavni plan i program osnovnih i srednjih škola, obezbeđujući na taj način da buduće generacije dobiju veštine neophodne da vode i oblikuju svet koji pokreće tehnologija. Srbija je 2021. godine bila jedna od samo 11 zemalja na svetu koja je imala veštačku inteligenciju u svojim nastavnim planovima i programima", istakla je predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije.

Ovogodišnja tema jesenjeg zasedanja je "Korišćenje nauke, tehnologija i inovacija radi mirnije i održive budućnosti".

Kurir.rs