POZNATO KADA ĆE IZRAEL NAPASTI IRAN: Netanjahu otkrio Bajdenu i šta će biti na udaru

Izrael će napasti Iran u narednih 20 dana

Shutterstock

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je američkom predsedniku Džou Bajdenu da izraelska osveta Iranu neće uključivati udare na nevojna mesta, piše Vašington post.

Izraelski premijer je ograničio planiranu akciju kako bi izbegao mešanje u američke izbore, tvrdi jedan zvaničnik.

U izveštaju poznatog medija citiraju se dvojica zvaničnika upoznata sa ovim pitanjem, uključujući jednog identifikovanog kao američkog zvaničnika. Sugerisano je da Izrael drži vreme odmazde otvorenim, ali jedan zvaničnik je rekao da će se to dogoditi pre izbora u SAD 5. novembra, te da će biti "više odgovora", što znači više udara na Iran.

Netanjahu je, između ostalog, rekao Bajdenu da Izrael planira da ograniči svoj napad na vojne lokacije, preneo je Vašington post.

Ranije se smatralo da Izrael razmišlja o napadima na iransku naftnu infrastrukturu ili nuklearna mesta, čemu se SAD protive zbog njihovog potencijala za eskalaciju borbi.

"Slušamo mišljenja Sjedinjenih Država, ali ćemo svoje konačne odluke donositi na osnovu naših nacionalnih interesa i bezbednosti", rečeno je iz Netanjahuove kancelarije, u izjavi koja je takođe citirana u članku Vašington posta.

Izvor blizak Netanjahuu, kojeg citira list, rekao je da premijer koordinira sa SAD, ali da neće čekati da Bela kuća da odobrenje pre nego što započne napad.

(Kurir.rs/Washington post/Times of Israel)