OTVARANJE POLICIJSKIH STANICA NA SEVERU KIM VIŠE NIJE SIMBOLIČNA PORUKA PRIŠTINE! Barac: Cilj je stvaranje tenzične atmosfere

Saradnik Centra za društvenu stabilnost Srđan Barac smatra da je povećano prisustvo tzv. Kosovske policije na severu KiM više od poruke, već želja Prištine da se stvori tenzija

Kurir Televizija

Saradnik Centra za društvenu stabilnost Srđan Barac ocenio je da sve veći broj policijskih stanica na severu KiM nije više samo simbolična poruka vlasti u Prištini, već očigledna želja da se na taj način ovlada i stvori dodatna tenzija u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Više nisu simbolične poruke na prostoru Kosova i Metohije, posebno na severnom delu koji naseljavaju većinski Srbi. U tom delu politička Priština ili, da kažemo, albanski faktor, nije imao suštinskog vršenja vlasti do sada. Izgradnjom ovih policijskih stanica i svim, da kažemo, tim merama u prethodnih godinu dana, cilj je da se Srbima pokaže da će ovladati suštinski i faktički severom. Drugi efekt koji isto nije prikriveni i simbolički, već suštinski jeste stvaranje tenzične atmosfere, ne bi li došlo do određenog incidenta. Jer njima je potreban incident. Na talasu incidenta oni imaju prostor u evropskoj ili svetskoj javnosti da zagovaraju svoju stvar“, kaže Barac za Kosovo online.

Upozorava da je drugi ozbiljan problem eksproprijacija zemlje u vlasništvu Srba.

„To dodatno podgreva atmosferu tenzije koja može da eskalira. Jer i Srbi sa druge strane se osećaju ugroženo kada vidimo kako se ponašaju pripadnici KBS i kada znamo da samo na osnovu neke lažne prijave, nekog lažnog svedoka možete biti uhapšeni. Vrlo je jasno i očekivano da postoji određen zazor ili strah, pa možemo reći čak i opravdana doza uznemirenosti kod pripadnika srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, posebno severnog dela. Duboko verujem da njihov cilj jeste da dođe do incidenta koji bi oni koristili kao pogonsko gorivo s obzirom da sve više, da kažemo, signala stiže, prvo je bilo preko Atlantika, a sada bogami čak i iz Berlina da takva politika Prištine neće biti tolerisana“, zaključuje Barac.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.