Jugoslavija je brujala o Andrićevim zavodničkim veštinama i ljubavnim trouglima, a ovakav je bio zapravo: "Kad nešto želi nije vodio računa o..."

Vidite i u seriji scenu kad donese med Milici i stvarno brine za njenog bolesnog supruga Nenada Jovanovića, koji je tek došao iz logora. Međutim...

Votava / brandstaetter images / Profimedia

Ivu Andrića, Milicu Babić i njenog muža Nenada Jovanovića spojilo je poreklo i ljubav prema književnosti. O njihovom drugovanju su ispričane legende, a čini se da ni danas nije u potpunosti jasna priroda tog odnosa.

Profimedia 

Milica i Nenad bili su poznati par u Beogradu, i njihov salon bio je vazda otvoren za pisce i umetnike. Kako se tadea govorilo Milica je bila neobična devojka, pomalo krutog držanja. Studirala je slikarstvo u Beču, a onda je postala crstan kostimograf.


Supurga Nenada Jovanovića je poznavala iz rodne Tuzle, oboje su imali sličan put. Iz malog mesta otišli su u inostranstvo, a onda u Beograd. Često su se družili sa Andrićem, a kada je Ivo psotao ambasador bili su uz njega.


Nenad je bio ataše za štampu, a Milica domaćica na prijemima, s obzirom na to da je ambasador neoženjen. Nema dokaza da je ova veza bila išta više od platonske u tim danima.


Udate žene


Beograd je pak brujao o Andrićevim izletima sa udatim ženama. Jedan takav je napravio skandal i potresao čaršiju 1925 godine, kada su iz masonske lože „Preporod” bili isključeni Ivo Andrić i Gustav Krklec. Krklec se na kraju razveo od supruge.


Ivo i Milica su se spojili posle mnogo godina. Nenad Jovanović uhapšen je za vreme okupacije sa optužbom da je engleski špijun i sproveden u zatvor. Njegova krivica nikada nije dokazana, jer da jeste, bio bi streljan kao svi špijuni. Sedeo je u zatvoru sve do oslobođenja, nikada nije saznao ko ga je oklevetao. Iz zatvora je izašao narušenog duha i zdravlja, senka nekadašnjeg čoveka.

RTS  Ivo Andrić i Milica Bobić u seriji "Nobelovac"


Milica je ostala uz muža do kraja, a šuškalo se da je njena veza sa Andrićem tokom rata bila u punom jeku. Da li su to čaršijske priče, ne zna se pouzdano. Milica je dočekala Nenada iz zatvoreništva i nastavila da živi sa njim.


U braku su bili 10 godina


Udala se za Ivu Andrića nedugo pošto je postala udovica. Prezime nije htela da menja, ostala je sa dva prezimena od kojih nijedno nije bilo Andrićevo. Zajedno su bili na dodeli Nobelove nagrade. Milica je umrla 1968. godine, a Ivo 7 godina kasnije.


Upravo ova priča je pokrenula mnoge spekulacije o Andrićevom zavodničkom duhu. Da li je stvarno bio zavodnik ili ne svedočili su ljudi koji su sa njim živeli i radili. Tako je nedavno i Branka Petrić progvorila o pričama koje su podelile javnost.


Da li je Andrić stvarno bio zavodnik kao što se pričalo, otkrila je povodom premijere serije "Nobelovac".

Gordan Jović/RTS 

- Došla sam 1959. u JDP i o njemu su kružile te priče. Bio je neko ko, kad nešto želi i oseća da nešto treba da uradi, ne vodi baš računa o onom drugom. Vidite i u seriji scenu kad donese med Milici i stvarno brine za njenog bolesnog supruga Nenada Jovanovića, koji je tek došao iz logora. Međutim, mi znamo da je između njih postojala emotivna veza. Ipak, sve to pada u vodu pred njegovim delom. Što je život nesrećniji, to je bolja podloga za umetnika. Samo njegovi "Znakovi pored puta" pokazuju koliko je nesrećan i ne može da spava. Imao je Andrić i teško detinjstvo i probleme u ljubavi. To je dobra podloga za nekog ko želi da piše - rekla je Branka.

(Kurir.rs/I.M.)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

Tihomir Stanić o seriji o Andriću: Ovo je dug prema našoj kulturi i istoriji  Kurir televizija