NA POMOLU VELIKI PREOKRET? Objavljene nove mape ključnog ukrajinskog uporišta, ukoliko grad padne, Kijev će biti u ozbiljnom problemu (MAPA)

Ako Pokrovsk padne, to bi moglo da otvori pristup regiji Dnjepar, što bi dodatno otežalo ukrajinsku borbu protiv ruskih snaga

Shutterstock, AP Evgeniy Maloletka

Američki Institut za studije rata je izvestio da su ukrajinske snage zauzele položaje koje je ranije preuzela ruska vojska u okolini Pokrovska, važnog grada u regiji Donjeck, javlja Newsweek.

ISW je takođe objavio kartu koja pokazuje promene na terenu oko Pokrovska.

Ovaj grad je putno i železničko čvorište koje se koristi za snabdevanje ispostava koje drži Kijev u ovoj regiji na istoku Ukrajine.

Rusko Ministarstvo odbrane i promoskovski vojni blogeri tvrde su da su moskovske snage postigle uspehe u blizini grada, poput zauzimanja Mihajlivke i Cukurine, sela koja se nalaze na jugoistoku.

Foto: Printscreen Liveuamap 

Moskva je takođe nastavila svoju ofanzivu istočno od Pokrovska, a jedan izvor je u nedelju izvestio da ruske snage počinju da koriste oklopna vozila u napadima i da su pogodile rudnik Koročenka na istočnoj periferiji Selidove s Kh-38ML projektilom vazduh-zemlja.

Ruski i ukrajinski izvori rekli su da su tokom vikenda delovi ruske 336. brigade mornaričke pešadije i 394. motorizovavnog streljačkog puka pokrenuli napade blizu Levadnea koji su probili ukrajinsku odbranu.

Vojni analitičari se slažu da su borbe oko Pokrovska trenutno najintenzivnije.Rusijaima više ljudstva i oružja, za koje Ukrajina kaže da ih tretiraju kao topovsko meso.

Ako Pokrovsk padne, to bi moglo da otvori pristup regiji Dnjepar, što bi dodatno otežalo ukrajinsku borbu protiv ruskih snaga.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/Preneo: V.M.)