"Batut" proslavio 100 godina od osnivanja: Vučiću i Lončaru uručena priznanja zbog unapređenja javnog zdravlja

Svečanoj akademiji prisustvovali su lekari i stručnjaci iz oblasti medicine i javnog zdravlja

Zorana Jevtić

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" obeležio je danas svečanom akademijom sto godina od osnivanja.

Direktorka Instituta prof. dr Verica Jovanović uručila je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru priznanje za podršku u radu Instituta, a istovremeno je priznanje za doprinos u unapređenju javnog zdravlja uručila i predsedniku države Aleksandru Vučiću, koje je preuzela njegova savetnica Verica Lazić. Iskazala je i zahvalnost državi za konstantnu podršku, poverenje i ulaganje u javno zdravlje bez čega mnogi izazovi sa kojim se se suočili od epidemija do savremenih zdravstvenih problema ne bi bili uspešno savladani.

- Mnogi izazovi sa kojima se "Batut" suočava bili bi teži bez podrške Vlade Srbije. Želimo da izrazimo zahvalnost za kontinuiranu podršku i ulaganje u javno zdravlje. Veliku zahvalnost dugujemo i ministru Lončaru na viziji i strateškoj podršci koja je omogućila modernizaciju Instituta - rekla je prof. dr Jovanović i dodala:

Stefan Stojanović/Mondo 

- Misija "Batuta" je praćenje nezaraznih bolesti i prevencija, ne samo reagovanje u vanrednim situacijama. Kao Institut učestvujemo u kreiranju zdravstvene politike Republike Srbije, što je bila praksa pre sto godina i nastaviće da bude ubuduće - poručila je direktorka.

Zorana Jevtić 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da je Institut kroz različite istorijske procese oblikovan da bude ključna javnozdravstvena institucija u Srbiji.

- Institut je čvrst temelj, bedem i osnov zdravstvenih ustanova. Kompleksne istorijske okolnosti koje su obeležile vek postojanja Instituta doprinele su njegovom rastu i značaju - rekao je ministar Lončar i dodao da je zdravlje najveća vrednost i pravo svakog građanina.

Stefan Stojanović/Mondo 

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano najavio je buduću saradnju s Institutom posebno u oblasti korišćenja veštačke inteligencije i rešavanja klimatskih promena, kao i smanjenja broja pušača.

"Batut" će biti domaćin dvodnevnog međunarodnog kongresa "Javno zdravlje - dostignuća i izazovi". U čast ovog značajnog datuma, vršilac dužnosti Pošte Srbije Zoran Anđelković predstavio je prigodnu poštansku markicu.

Petar Aleksić 

- Tokom pandemije COVID-19, bilo je ključno informisati građane i koristiti naučne pristupe za očuvanje zdravlja - rekao je Skano i istakao da posle svečanosti ide u Novi Pazar kako bi pomogao da se pospeši vakcinacija kao i da predstoji borba sa raznim izazovima, kao što su uticaj klimatskih promena na zdravlje.