MILANOVIĆ OSUDIO IZRAEL: Svoje nezadovoljstvo postupcima izraelske vojske objavio je na Fejsbuku (FOTO)

Osudio je višestruke napade Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na pripadnike mirovnih snaga UNIFIL

AP Abdel Kareem Hana, Lana Slivar Dominic

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović osudio je Izrael zbog napada na mirovnjake UN koji se nalaze na granici između Libana i Izraela i deluju u okviju misije UNIFIL-a. Njegovu objavu s Fejsbuka prenosimo u celosti.

- Osuđujem višestruke napade Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na pripadnike mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) kojima se krši međunarodno pravo i ugrožavaju životi pripadnika UNIFIL-a čija je misija čuvanje mira i bezbednosti na tom području. Ne postoji opravdanje za napade na pripadnike UNIFIL-a i jedino što zaraćene strane, uključujući Izraelske odbrambene snage, moraju učiniti jeste da odmah zaustave svaki oblik napada i pritiska na misiju UNIFIL-a.

Kao što je upozorio i Savet bezbednosti UN, pripadnici i objekti mirovnih snaga UN-a nikada ne smeju da budu meta napada. Zadatak je pripadnika UNIFIL-a da brane međunarodni mir i bezbednost na tom području, odnosno da osiguraju puno sprovođenje rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN usvojene 2006. godine s ciljem očuvanja mira između Libana i Izraela. Pripadnici UNIFIL-a nastoje da spreče eskalaciju sukoba, dok napadi Izraelskih odbrambenih snaga na njih, na žalost, onemogućuju napore UNIFIL-a i direktno doprinose širenju tog sukoba.

Facebook/Printscreen/Zoran Milanović 

U misiji UNIFIL-a nalazio se jedan pripadnik OSRH, njegovo učestvovanje u misiji je završeno i u toku je organizacija njegovog sigurnog povratka u Hrvatsku. O upućivanju pripadnika OSRH koji bi  trebao da ga zameni u misiji UNIFIL-a odlučićemo naknadno, vodeći pre svega računa o bezbednosnoj situaciji - poručio je Milanović.

(Kurir.rs/Preneo: V.M.)