MINISTAR ĐORĐE MILIĆEVIĆ: Cilj je da naredne godine na letnjim kampovima okupimo deset hiljada mladih iz dijaspore i regiona

Ministar bez portfelja zadužen da prati stanje, predlaže mere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević održao je sastanak sa lokalnim zvaničnicima gde se razgovaralo o realizovanim letnjima kampovima

Dušan Veljović

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen da prati stanje, predlaže mere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti odnosa
Republike Srbije sa dijasporom održao je danas sastanak sa gradonačelnicima i predsednicima opština povodom sumiranja rezultata nakon realizovanih tematskih letnjih kampova u opštinama i lokalnim samoupravama širom Srbije tokom 2024. godine.

U okviru Programa finansijske podrške, mera i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore koji sprovodi kabinet ministra, tokom 2024. održana su dvadeset dva tematska kampa koja su ugostila mlade iz dijaspore i regiona. Za organizaciju kampova izdvojeno je 120 miliona dinara, a kroz njih je ovog leta prošlo 5.000 mladih iz regiona i dijaspore.

„Kampovi za decu su plod našeg truda i zalaganja da mladim generacijama ponudimo mogućnost da se povežu sa svojim korenima, da upoznaju svoju kulturu i tradiciju, ali i da razvijaju sportske veštine i duh timskog rada“, rekao je ministar i dodao da je glavni cilj da kampovi postanu tradicija i mesto gde će se mladost naše dijaspore i regiona svake godine okupljati, razmenjivati iskustva i graditi mostove prijateljstva“, rekao je Milićević i dodao da su kampovi osmišljeni da učesnicima pruže nezaboravna iskustva, koja će im ostati urezana u sećanju za ceo život, ali i da će tu učiti ne samo o sportu, već i o vrednostima zajedništva, odgovornosti i poštovanja.

Dušan Veljović  Sastanak ministra Milićevića sa lokalnim funkcionerima

Osim sporta, kampovi su bili prilika i da se promoviše i očuvanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona.

„Naša dijaspora i Srbi u regionu imaju posebno mesto u našim srcima, i svesni smo koliko je važno da ostanemo povezani, jer budućnost srpskog naroda leži u svim Srbima, a svest o poreklu, jeziku i tradiciji od ključne je važnosti za očuvanje srpskog identiteta. Čuvajući jezik, čuva se i prošlost, ali i gradi budućnost i kampovi su simbol podrške Srbije svim Srbima bez obzira gde oni žive“, zaključio je ministar.

Dušan Veljović 

Ministar je uputio poziv svim lokalnim zajednicama da učestvuju na narednom konkursu kako bi mreža kampova bila što rasprostanjenija.

„Od lokalnih zajednica očekujemo aktivniju ulogu i proaktivnost u pristupu, očekujemo nove ideje za kampove, kako bi polaznici stekli nova znanja i nova iskustva“, istakao je ministar i dodao da „lokalne zajednice svojim idejama treba doprinesu jačanju veza između matice i dijaspore“.

„Pozivamo sve lokalne zajednice da uzmu učešće u ovoj ovom programu kampova, jer u Srbiji nema politika i partija kada su inicijative za dobrobit dece u pitanju“, kazao je ministar Milićević.

On je istakao da je zajednički cilj podizanje lestvice u organizaciji kampova, kao i u povećanju broja polaznika, te da očekuje da naredne godine ugostimo deset hiljada dece.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.