ŠPANCI ZAPLENILI HEMIKALIJE ZA RUSIJU! Stopirali kršenje sankcija, uhapšene četiri osobe

U Španiji zaplenjeno 13 tona hemikalija namenjenih Rusiji

Shutterstock

Španska policija zaplenila je 13 tona zabranjenih hemikalija, uključujući "moguće" sastojke hemijskog oružja, koje su bile upućene Rusiji uprkos sankcijama uvedenim Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, saopšteno je danas.

Policija je saopštila da je uhapsila četiri osumnjičena člana kriminalnog lanca za koji veruju da je pokušavao da zaobiđe sankcije Zapada tako što je ilegalno snabdevao Rusiju hemijskim proizvodima preko lažne kompanije kojom upravljaju "građani ruskog porekla".

Teret je zaplenjen u kontejneru koji se nalazio "u carinskom delu luke Barselona".

Osumnjičeni za trgovinu ilegalnom robom, uhapšeni su 8. oktobra i privedeni istražnom sudiji zaduženom za slučaj, rekao je Frans presu neimenovani portparol policije.

Istraga je pokrenuta 2022. godine, pošto su uočene sumnjive radnje jedne kompanije kojom upravljaju građani ruskog porekla.

Pošiljke su zvanično bile namenjene kompanijama koje se nalaze u zemljama koje su susedne Rusiji, kao što su Jermenija ili Kirgizija, navela je španska policija.

Dodaje se da su to bile lažne kompanije, koje nisu bile primaoci robe. Roba je kopnenim putem bila preusmeravana u Rusiju.

Prema navodima policije, istražitelji su utvrdili da su izvezeni hemijski proizvodi koji su na meti sankcija, uključujući proizvode koji bi mogli da se koriste u proizvodnji hemijskog oružja ili nervnih agenasa.

Evropska unija, kao i sve zapadne zemlje, zabranila je izvoz u Rusiju tehnoloških proizvoda koji bi mogli da se koriste za proizvodnju oružja, poput mikroprocesora, u okviru sankcija uvedenih posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

(Kurir.rs/Reuters/Beta)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

"MI SMO JEDINA EVROPSKA DRŽAVA KOJA NIJE UNELA SANKCIJE RUSIJI" Stručnjaci analiziraju kompleksnost samita za našu zemlju  Kurir televizija