RAZOTKRIVENI IZRAELSKI RATNI PLANOVI: Poslata jasna poruka Teheranu! Bliski istok ulazi u opšti rat?

Teheran je već jasno i glasno dao do znanja da planira da odgovori na najavljenu izraelsku odmazdu

Shutterstock, Printscreen/X

Izrael nema dovoljno vojnih kapaciteta za obračun s iranskim nuklearnim programom, posebno ne bez eventualne asistencije Sjedinjenih Američkih Država, zaključak je analitičke kuće The Soufan Centre objavljen samo nekoliko sati nakon što je "dobro upućeni izvor" Washington Postu poručio da meta izraelske odmazde neće biti nuklearna, pa čak ni naftna postrojenja, kao što se nedeljama (legitimno) pretpostavljalo.

Informacija još uvek nije zvanična, nego samo "rekla-kazala", ali ni to nije zanemarivo jer američki mediji imaju vrlo kredibilne izvore pri samom vrhu, kako Stejt departmenta tako i izraelske vlade.

Drugim rečima, kad američki mediji objave ovakvu vest, znači da: a) neko iz uskog Netanijahuovog kruga tu informaciju želi da plasira da vidi kako će se odraziti na međunarodnu zajednicu i još važnije, tržište, kao i da b) pošalje (ne)diplomatsku poruku, kako režimu u Teheranu tako i Beloj kući Džo Bajdena.

Poruka Teheranu: Čuvajte vojnu infrastrukturu jer će ona gotovo sigurno biti meta.

Poruka Bajdenu: Možda ne planiramo da stanemo na loptu, ali spremni smo da vam "bacimo kosku" da bi se četiri sedmice pre vaših predsedničkih izbora stvorio utisak da situaciju koliko-toliko držite pod kontrolom.

EPA Abedin Taherkenareh 

Međutim, hoće li se time dugoročno rešiti problem? Neće. Kao prvo, Teheran je već jasno i glasno dao do znanja da planira da odgovori na najavljenu izraelsku odmazdu, što znači da se ostavlja malo i nimalo prostora za donedavno popularne "kozmetičke" osvete koje su nekoliko meseci prilično uspešno sprečavale prelivanje sukoba na ostatak regije.

Drugo, ostaje činjenica da su Izrael i Iran jedan drugome još u aprilu uspešno dokazali da mogu međusobno upadati u teritorije i obaveštajnu infrastrukturu, što znači da se neće žuriti s povratkom "u senku" iz koje su decenijama ratovali uz pomoć šiitskih proksi milicija u komšiluku.

Suština cele priče ostaju dve poznate činjenice - iranski nuklearni program je, prema procenama svih relevantnih nadležnih međunarodnih agencija, nadomak uspeha, a Benjamin Netanijahu (kao i sve širi krug Izraelaca) želi da se konačno obračuna s onim što Izrael već decenijama smatra okosnicom sopstvene egzistencijalne pretnje.

Te dve komponente same po sebi dovoljne su za katastrofu u najavi, kojoj je, dokazano, teško i gotovo nemoguće više stati na kraj.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/Preneo: V.M.)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

"Masakr planiran mesecima": Nedić poziva na promenu zakona i spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost  Kurir televizija