"U NJENIM RUKAMA!" Manifestacija u Kragujevcu povodom Međunarodnog dana žena na selu: "Danas slavimo one koje predstavljaju kičmu ruralne Srbije"

MPŠV/Katarina Vasić

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije organizovalo je povodom obeležavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana žena na selu, u prostorijama Šumadija sajma u Kragujevcu, manifestaciju pod nazivom "U njenim rukama".

Na događaju, u kom je učestvovalo više od 20 udruženja žena sa sela iz svih krajeva Srbije, u ime ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića, govorila je državni sekretar Livija Pavićević.

Pavićević je istakla da na današnji dan prepoznajemo značajnu ulogu koje u poljoprivredi imaju žene na selu i da se podsećamo izazova sa kojima se ove žene, koje su ujedno i stubovi porodice i društva, suočavaju.

Ona je naglasila da danas slavimo žene koje predstavljaju kičmu ruralne Srbije i koje svojim trudom i predanošću oblikuju srpska sela, čime obezbeđuju budućnost celog naroda, i ukazala na to da Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na unapređenju položaja žena u ruralnim sredinama.

MPŠV/Katarina Vasić 

"Žene čine više od 30 odsto ukupnog broja prijavljenih gazdinstava"

Kako je istakla, žene, kao nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, čine više od 30 odsto ukupnog broja prijavljenih gazdinstava, i dodala da su za njih omogućeni povoljniji uslovi za poljoprivredne kredite i kamatna stopa u ovom slučaju iznosi samo jedan odsto.

Takođe, u okviru oko 40 pravilnika za podsticaje Ministarstva poljoprivrede, predviđeno je da žene ostvaruju dodatne bodove, čime želimo da podstaknemo njihovo ekonomsko osnaživanje, rekla je ona.

Od velikog značaja je i Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije, koji sprovodimo u saradnji sa Svetskom bankom, a sa zadovoljstvom ističem da je svaki treći podnosilac zahteva u prva dva javna poziva bila žena, odnosno da je njih 482 dobilo bespovratna sredstva da razvijaju svoja domaćinstva i poljoprivrednu proizvodnju, istakla je Pavićević.

MPŠV/Katarina Vasić 

Dodeljena je Grand prix nagrada

Ona se potom osvrnula na IPARD program, u okviru kog je 479 žena konkurisalo i dobilo podršku, a kako je navela, na prvi javni poziv u okviru IPARD III programa 62 zahteva pristiglo je od žena.

Na kraju, Pavićević je još jednom podvukla da sve navedeno govori u prilog tome da žene na selu imaju ogroman potencijal da unaprede svoje zajednice, te da njihov rad i inovacije stvaraju nove mogućnosti u srpskoj poljoprivredi, dok Ministarstvo poljoprivrede ostaje posvećeno stvaranju uslova za ravnopravan i pravičan pristup svim ženama na selu.

Pored državnog sekretara Livije Pavićević, u uvodnom delu manifestacije govorio je i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, nakon čega su predstavnicama udruženja žena sa sela uručene zahvalnice koje je potpisao ministar Aleksandar Martinović, kao i pokloni, a najzaslužnijem udruženju, socijalnom preduzeću "Radanska ruža" iz Lebana, dodeljena je velika Grand prix nagrada.

MPŠV/Katarina Vasić 

Današnju manifestaciju podržali su Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo privrede, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo za brigu o selu, Privredna komora Srbije, Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije (SCAP) i grad Kragujevac. Prijatelji manifestacije su Metro Cash and Carry, kompanija Nestle i Evropska kuća. U nastavku događaja održana je i panel diskusija "Tu smo za vas", u kojoj su učestvovali šef kooperacije Evropske Unije Nikola Bertolini, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ostalih pomenutih ministarstava, drugih institucija i projekata.

Kurir.rs