SRBIJA I 21. VEK: Samo DA znači DA

Regionalna konferencija „Samo DA znači DA“, koja će se održati 15. i 16. oktobra u Podgorici, predstavlja ključni trenutak u borbi za zakonodavne promene širom Zapadnog Balkana.

Aleksandra Jerkov

16.10.2024.

Privatna Arhiva

Regionalna konferencija „Samo DA znači DA“, koja će se održati 15. i 16. oktobra u Podgorici, predstavlja ključni trenutak u borbi za zakonodavne promene širom Zapadnog Balkana. Inicijativa ima za cilj da svaki seksualni odnos bez izričitog pristanka bude prepoznat i zakonski tretiran kao silovanje. Ova tema je godinama zanemarivana, a mnogi od nas su svesni koliko je važno da žrtve dobiju podršku, kako kroz pravni sistem, tako i kroz društvenu osudu nasilja. Međutim, sama podrška nije dovoljna ako ne sprovodimo konkretne promene u zakonodavstvu, koje će žrtvama pružiti pravnu zaštitu i sigurnost.


Seksualno nasilje je jedna od najtežih trauma koje žena može doživeti. Mnogo puta smo čuli priče žena koje su progovorile, kao što je slučaj Milene Radulović i Ive Ilinčić.


Njihova hrabrost postala je simbol borbe protiv seksualnog nasilja u regionu, ali su te žene, kao i mnoge druge, morale prolaziti kroz dodatne traume tokom sudskih procesa. Kako jedna od žrtava kaže: „Da sam znala da će proces ovako izgledati, nikada ne bih prijavila silovanje“? Ovo je stvarnost koju ne možemo ignorisati - kada žene prijavljuju silovanje, suočavaju se ne samo sa nasiljem koje su preživele već i sa sistemom koji ih ponovo traumatizuje. Naš cilj je da promenimo ovu realnost. Promenom zakonodavstva, svaka zemlja regiona mora jasno definisati da je svaki seksualni čin bez pristanka - silovanje.


Strašne scene i maltretiranje kroz koje žrtve prolaze tokom suđenja, kad su ne samo naterane da se suočavaju sa svojim napadačima nego i primorane da trpe poniženja i uvrede od strane njihovih branilaca i odgovaraju na ponižavajuća pitanja koja ih dodatno traumatizuju, „nagrada“ su za one koje skupe dovoljno hrabrosti da prijave ovaj najteži zločin koji su preživele.


Najveći broj onih koje su doživele silovanje nikada ga ne prijave zbog stida, osećaja krivice, traume, straha od napadača, pritisaka okoline i komplikovanog puta ka pravdi. Zanemarljiv je broj onih koje ga izmišljaju. Treba napraviti mehanizme koji će sankcionisati lažno prijavljivanje, a ne uskratiti stvarnim žrtvama pravdu. Upravo iz tog razloga, naša inicijativa nije samo pravne prirode. Pored izmena zakona, važno je promeniti svest u društvu. Žrtve moraju dobiti podršku - od policije, tužilaca, sudija, ali i od društva u celini. Ova konferencija okuplja ministre, poslanike, pravne stručnjake, aktiviste i predstavnike civilnog društva kako bismo zajednički stvorili uslove za sigurnije društvo.


Učesnici iz različitih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i ministre pravde, narodne poslanike i aktiviste, razgovaraće o tome kako da se zakonodavni okviri usklade sa međunarodnim standardima, posebno sa Istanbulskom konvencijom, koja jasno definiše zaštitu žrtava seksualnog nasilja.


Naša odgovornost je da osiguramo da nijedna žena ne bude prisiljena da prolazi kroz dvostruku traumu - trauma nasilja i trauma sistema koji ne funkcioniše u njenom interesu. Promena zakona je samo prvi korak. Na nama je da pokažemo hrabrost i odlučnost, kao i žene koje su progovorile. Ova konferencija je korak ka tome da obezbedimo pravdu za sve žene i devojčice koje su doživele seksualno nasilje. Bez naše zajedničke akcije, one ostaju same u borbi protiv sistema koji ih ne prepoznaje i ne štiti. Sada je vreme da im pomognemo, da naše reči postanu dela, a naši zakoni postanu zaštita koja im je preko potrebna.