TEŠKE REČI: Netanjahu i Makron se javno vređali posle razgovora o sukobu Izraela i Hezbolaha

Gospodin Netanjahu ne sme da zaboravi da je njegova zemlja stvorena odlukom UN, rekao je Makron.

Petar Aleksić

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednk Francuske Emanuel Makron javno su se vređali posle telefonskog razgovora o sukobu Izraela i libanskog Hezbolaha.

„Gospodin Netanjahu ne sme da zaboravi da je njegova zemlja stvorena odlukom UN“, rekao je Makron na nedeljnoj sednici svoje vlade, aludirajući na rezoluciju koju je 1947. usvojila Generalna skupština UN.

On je mislio na rezoluciju usvojenu u novembru te godine o planu podele Palestine na jevrejsku i arapsku državu.

„Zato nije vreme da se ne poštuju odluke UN“, dodao je Makron dok Izrael nastavlja kopnenu ofanzivu protiv proiranskog šiitskog Hezbolaha na jugu Libana gde su razmešteni pripadnici mirovnih snaga UN.

Makronovu izjavu datu iza zatvorenih vrata Jelisejske palate su citirali učesnici sednice koji su govorili za Frans pres, pod uslovom da ostanu neimenovani.

Profimedia 

„Podsećanje za predsednika Francuske, nije to bila rezolucija UN koja je stvorila državu Izrael, već pobeda postignuta u Ratu za nezavisnost krvlju herojskih boraca, od kojih su mnogi preživeli Holokaust, uključujući i režim Viši u Francuskoj“, navedeno je u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

Na osnovu Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN samo libanska vojska i mirovna misija UN (UNIFIL) bi trebalo da su razmeštene na jugu Libana.

Netanjahu je u nedelju pozvao UN da premesti snage od 10.000 pripadnika, uključujući 700 iz Francuske, razmeštene na jugu Libana da ne bi bili u opasnosti, rekavši da ih Hezbolah koristi kao žive štitove.

U ranijem transkriptu razgovora Netanjahuov kabinet je saopštio da je on rekao Makronu da se Izrael protivi da pristane na unilateralni prekid vatre u Libanu, koji ne menja bezbednosnu situaciju u toj zemlji i koji bi samo značio povratak na ranije stanje, preneli su izraelski mediji.

Napetost je povećana između izraelskog i francuskog lidera prošle nedelje kada je Makron insistirao da je zaustavljanje izvoza oružja koje Izrael koristi u Gazi i Libanu jedini da način da se zaustave sukobi.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P. 

 Bonus video: 

This browser does not support the video element.

NETANJAHU NA KLIMAVIM NOGAMA: NADA SE NAGRADI ZA GLAVE VOĐA HAMASA, A SPREMA MU SE PAKAO! Eksperti: Bes građana je na vrhuncu   Kurir televizija